Европа казва „Стоп!“ на мигрантите от Африка

Filed under: Свят |

 

На двудневна среща в Малта ЕС ще преговаря с африканските лидери за спиране на икономическите имигранти

248-13-01-migranti

 

В малтийската столица Валета започва двудневна конференция на високо равнище, посветена на глобалната миграционна криза. По време на форума Европейският съюз ще преговаря с африканските лидери за спиране на потока от нелегални имигранти. Очакват се делегации от 35 страни от Африка и 28 държави – членки на Евросъюза. Държавните лидери от съюза ще заседават и за постигането на консенсус по допълнителни мерки срещу бежанската криза, съобщава БНР.

Преговорите засягат мигрантите, които идват в Европа от Африка през Средиземно море. Голяма част от тях не отговарят на международната конвенция и не могат да получат статут на бежанци. Определяни като икономически имигранти, те се превръщат в бреме за европейските власти, които търсят места за настаняване на хората, нуждаещи се от хуманитарна закрила. Принудителното връщане на нелегалните имигранти със самолети обаче се оказва логистична и юридическа трудност за европейците. Затова те предлагат съвместен план за действие на африканските страни на произход и транзит на имигрантите.

От лидерите на африканските страни се иска да контролират границите си, да се борят с трафикантите на хора, да въведат системи за регистрация, пръстови отпечатъци и карти за самоличност, да подписват и спазват споразуменията за реадмисия и да приемат обратно гражданите си, принудително върнати от Европа, да подобрят икономическото състояние в родните им страни, за да се разубедят хората да имигрират.

В замяна ЕС обещава 1,8 милиарда евро помощ за развитие, облекчен визов режим за студентски програми и система за легална имиграция на квалифицирани работници.

 

Снимка: По данни на „Фронтекс” бежанците идват предимно от Северна и Централна Африка.

 

Spread the love