С 275 гласа избраха нов ректор в ЮЗУ! Управлението пое досегашният заместник доц. д-р Борислав Юруков

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 

Проф. Иван Мирчев: Заплатите в благоевградския ВУЗ са най-високи – професор взима 3100 лв., чистачките 600

248-01-03  rektor1

Досегашният заместник-ректор доц. д-р Борислав Юруков е новият ректор на ЮЗУ. Той беше избран на общо събрание на най-голямото учебно заведение в Югозападна България с 275 гласа „за”, 22 „против” и три бели бюлетини от общо 303-ма гласували.

248-01-03  rektor3 248-01-03  rektor4

Досега на поста бе проф. д.н. Иван Мирчев, който е начело на университета два поредни мандата и по закон няма право да се кандидатира за трети последователен мандат. Проф. Мирчев бе избран за председател на общото събрание с 263 гласа „за”, 30 „против” и 6 невалидни бюлетини. Зам.-председател на общото събрание стана проф. Мария Кичева.

248-01-03  rektor5

Единствената кандидатура за ректор бе на доц. д-р Борислав Юруков. В изказването си той обяви, че ЮЗУ в своята дейност трябва да се съизмерва със световната наука и световната образователна система. „Основните принципи в работата ни, на които ще заложим, ще бъдат приемственост и разумни промени. Ако една система работи добре, не трябва да я пипаме. Знам, че в ЮЗУ работят компетентни и качествени хора, така ще бъде и за в бъдеще. С тези кадри може да направим така, че ЮЗУ да се утвърди като център на културата, образованието и науката от световен мащаб”, каза новият ректор проф. Борислав Юруков.

Проф. Иван Мирчев направи равносметка на целия 8-годишен период на управление. Той обяви, че през 2007 година, когато в университета са се обучавали 6-8 хил. студенти, субсидията е била 13 млн. лева, а сега се обучават два пъти повече студенти, а субсидията е 15 млн. лв. Стипендиите на студентите са надхвърлили 6 млн. лв. през последната година, което е много добър показател. „Финансово университетът е изключително стабилен. Парите, които проф. Гюдженов остави през 2007 година, са увеличени 11 пъти. Заплатите в ЮЗУ в момента са най-високите в страната”, каза проф. Мирчев и даде пример, че заплатата на един професор в СУ е 1260 лв., а в университета варира между 2700 и 3100 лв. Получават се допълнително пари за дрехи и 13-а заплата. Чистачките в ЮЗУ също взимат високи заплати, с допълнителните пари възнагражденията им скачат над 600 лв. Точно поради тази причина много от желаещите да започнат работа там като чистачи са висшисти.

Проф. Мирчев припомни и за направените ремонти и подобренията на материално-техническата база, санирането на 26 000 кв. метра, ремонтирането на двете студентски общежития. Той не скри и някои слабости, свързани с продължаването на преподаването по архаичен начин, както и че библиотеката много често е празна.

Снимките:

1  Проф. Иван Мирчев поздрави новия ректор.

2  Проф. Иван Мирчев (вдясно) получи награда от Д. Димитров от БАН.

3 и 4  Залата бе препълнена с преподаватели.

 

Spread the love