Борисов: Да затворим границите, да се погрижим за дошлите

Filed under: България |

 

Ако Германия започне да връща бежанци, процесът ще стане неуправляем, смята премиерът

249-13-01-Borisov

ЕС се събра на неформално извънредно заседание в Малта, а българският премиер Бойко Борисов заяви, че ако Германия започне да връща бежанци, процесът ще стане неуправляем.

Поводът за срещата отново са безпрецедентните темпове на миграционния поток и необходимостта от ускорени действия от страна на държавите членки, написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„Ще се опитам да убедя моите колеги, че е жизнено важно да спрем миграционния поток, да затворим границите и да се погрижим за вече пристигналите мигранти, чиято бройка дори не е ясна. Ние трябва първо тях да интегрираме и едва след това да помислим за някакъв друг технологичен ред, по който да приемем точно определен брой хора в Европа“, коментира премиерът.

„В противен случай не е честно и към идващите мигранти, защото те очакват да намерят по-добър живот, а ние на този етап не можем да им предложим нищо сигурно. Ако Германия започне да връща хора, ще стане един много неуправляем процес, защото ние насила не можем да задържим хора в България. Затова наблюдавам, че страните започват сами да се справят със ситуацията и да вдигат огради. Искрено се надявам днес да се вземе правилното решение“, завършва Борисов.

ЕС смята, че до 2017 г. в Европа може да пристигнат до 3 милиона души, търсещи убежище или работни места. Пристигащите претовариха граничните власти и страните просто нямат капацитет да дадат подслон на всички.

Едностранните действия на страните предизвикаха въпроси за бъдещето на шенгенската зона за свободно движение.

На срещата на ЕС за миграцията във Валета не присъстват четири страни от Съюза – Великобритания, Ирландия, Португалия и Полша (тя ще бъде представлявана от чешкия премиер). Срещата в непълен състав е изключителен случай, отбелязват световните агенции.

 

Снимка: Премиерът Бойко Борисов на срещата на ЕС във Валета, Малта

 

Spread the love