Експерт: България може да е мишена, но не е приоритет

Filed under: България |

Според Клод Монике ислямските екстремисти имат един основен принцип – не избират мишената си според политическия дневен ред

250-12-01-Paris

България може да бъде мишена на терористите, но не е сред приоритетите им. Терористите избират мишената си според това дали разполагат със съответните средства.

Това смята съоснователят на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност в Брюксел Клод Монике, цитиран от БНР. Бившият агент от френската Генерална дирекция за външна сигурност подчерта, че терористите избират целта си в зависимост от това дали разполагат със средствата за нанасяне на удар.

Монике смята, че България като външна граница на Европейския съюз би могла да бъде мишена на терористите, но не е сред приоритетните.

„България, в която съществува мюсюлманска общност и която е външна граница на ЕС, е една от новите демокрации и може да бъде дестабилизирана, очевидно е мишена, но не мисля, че е приоритетна мишена. Такива в момента извън Европа са САЩ, а в Европа са най-напред Франция, Великобритания, Белгия, Германия и Холандия“, каза Монике. Според него ислямските екстремисти имат един основен принцип – не избират мишената си според политическия дневен ред, въпреки че имат приоритети. Те я избират в зависимост от това дали разполагат със средствата за удар. Ако утре има мрежа от няколко души в България, която е структурирана и разполага с оръжия, ще има атентат и там“, обясни експертът.

Клод Монике разкри също, че френското разузнаване е осуетило доста сериозен терористичен акт през пролетта.

„Френските разузнавателни служби, полицията и правосъдието очакваха масивен терористичен акт във Франция. Бяха възпрепятствани няколко много съществени атаки. Те не успяха заради грешки, допуснати от терористите – например срещу църквите в едно парижко предградие през пролетта. После до разузнаването достигна информация, че се подготвя още един сериозен терористичен акт. Това принуди френската авиация за първи път да нанесе удари в Сирия в средата на септември и октомври срещу лагери, които тренираха френски джихадисти именно за този атентат“, каза Клод Монике.

 

Снимак:

Клод Монике разкри, че френското разузнаване е осуетило доста сериозен терористичен акт през пролетта.

 

Spread the love