Меле заради репликата „Циганите на сапун” избухна на футболен мач в Кюстендил, Стоян Стоилов: 50 българчета биха ромчета, децата искаха да скачат от 3-тия етаж на стадиона 

Filed under: Кюстендил |

Пострадалият Асен Станчев: Викаха ни и копелета

Digimax A50 / KENOX Q2

Футболна среща между отборите на Професионалната гимназия по селско стопанство „Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ нажежи страстите между роми и българи в Кюстендил.

Digimax A50 / KENOX Q2

На ученическия мач се разменили заплахи и закани, родители твърдят, че е имало и побой. Гимназисти бяха извикани да дават показания пред дознатели, а група разярени роми окупираха сградата на Районната прокуратура в Кюстендил.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Нашите деца са бити от 50 българчета. От страх децата ни дори са искали да скочат от третия етаж на стадиона. Имаше турнир, което е много добра идея младите да спортуват и да имат спортен хъс, но група от публиката е причакала нашите футболисти и се е разправяла с тях“, разказа бащата на 15-годишния Елисей – Стоян Стоянов.

Digimax A50 / KENOX Q2

„Синът ми е част от отбора, той не е бит, но са го подгонили. Елисей е девети клас в Професионалната гимназия по селско стопанство. Знам, че има едно потърпевшо дете. То е отведено до Спешния център, за да си извади медицинско. Било е влачено“, допълни Стоянов. Според него децата не са провокирали публиката, която пък ги псувала на майка и дори са употребявали израза „Циганите на сапун“.

Пред Районната прокуратура бе и председателят на читалище „Васил Левски“ в махалата, висшистът Петър Игов. „Чух, че имало организирана публика, която се е нахвърлила над ромските деца. Има 2-3 с насинено око. Не знам колко е вярно, но нашите деца твърдят, че са бити от 40 други техни връстници. Има камери, ще се разбере истината“, заяви Петър Игов.

Учителят по физическо възпитание в Професионалната гимназия по селско стопанство Красимир Русимов е със стаж над 30 години в системата. Той също коментира случката: „Имаше изказване от публиката – момче, което каза „Циганите на сапун“. Предупредих го, че не му отива, и то млъкна. През второто полувреме един от моите момчета – Деян, стоеше на страничната линия и изведнъж  бе подкосено от момче с шапка от публиката. Аз отидох и дръпнах този с шапката, който твърдеше, че Деян го псувал. Сигурен съм, че Деян си играеше играта и не е ругал. Информирах съдията, мачът продължи без инциденти. След края си събрахме екипа и като тръгнахме пред една от залите имаше група. Като приближихме те ръкопляскаха, но момчето с шапката се яви като подстрекател и каза „Почвайте ги“. Учениците ми тръгнаха да бягат. Върнахме се обратно в залата. Моите ученици искаха да скачат от прозорците на комплекса, но аз не им позволих. Не мога да кажа дали подстрекателят е бил от ПГИМ“, заяви Красимир Русимов. Един от пострадалите е Асен, който накуцваше леко. „Викаха ни копелета. Ние не ги провокирахме. Самият инцидент стана за 10 минути“, заяви Асен Станчев. Майка му Анелия поиска наказание на учениците подстрекатели от групата.

Снимките:

1 Стоян Стоянов – баща на Елисей, участник във футболната среща.

2 Петър Игов – Председателят на читалище „Васил Левски” Петър Игов (със синия анцуг) пред Районната прокуратура

3 Красимир Русимов – учител по физическо възпитание в ПГСС и ръководител на отбора.

4  Родители на ученици от ПГСС поискаха наказание за арогантната публика.

 

 

Spread the love