Когато мечтите идват от Бог – те се сбъдват, загубиш ли ги, губиш част от себе си и пропускаш възможността да бъдеш нещо повече

Filed under: Глас Свише |

 

252-09-02„Нещата, които планирам, няма да се случат веднага. Бавно, постепенно и сигурно наближава времето за изпълнение на видението. Ако ти се вижда бавно, чакай с търпение, защото със сигурност ще се сбъдне. Няма да се забави“ (Авакум 3:3)

 

 

Попитайте някое дете: „Какъв искаш да станеш, като пораснеш?“ и ще видите, че то винаги има отговор. Децата гледат към бъдещето, знаят какви искат да станат и вярват, че могат да го постигнат. Повечето малки деца искат да станат супермен. Мисля, че много хора са се опитвали да бъдат супермен, но им се е наложило да се откажат. За децата бъдещето е открито и всичко е възможно. В живота им има много място за мечти без грижите и подробностите на възрастните. Какъв би бил животът без мечти? Без мечти възможностите са много по-малко. Представете си какво бихте могли да постигнете, ако оставите място за тях в живота си. Помнете, че те са крехки. Пази своите мечти, а и тези на другите хора. Сигурно си виждал хора, които са загубили мечтите си. Може би ти си един от тях. Загубиш ли ги, губиш част от себе си и пропускаш възможността да бъдеш нещо повече. След това животът ти може да изглежда кух, ограничен и дори отегчителен. Йосиф беше внук на Авраам. Когато е растял, вероятно е слушал баща си Яков да разказва историята за това как Бог е дал на дядо му една мечта и му е показал бъдещото семейство, което ще е по-многобройно от звездите (Битие 12:1-4, Римляни 4:18-22). Може би е слушал за обещаното от Бога наследство (Битие 13:14-17, Евреи 11:8-12). Явно за Йосиф сънищата и мечтите са били нещо естествено. А Йосиф видя сън… А той видя и друг сън“ (Битие 37:5, 9). Ревността на неговите братя растеше, докато един ден те си казаха: Ето, идва тоя съновидец. Елате сега да го убием… и ще видим какво ще излезе от сънищата му“ (Битие 37:19, 20). Какво ще излезе от твоите сънища и мечти? Има хора, които са спрели да мечтаят, те ще искат да те лишат от твоите сънища и мечти. Мечтата ти е скъпа, но също така безценна. Умора, опозиция, отвличане на вниманието, объркани приоритети, трудности, липса на търпение – всяко едно от тези обстоятелства заплашва мечтите ни, те биха могли да оставят живота ни без вдъхновение, посока, надежда и увереност. Имай увереност, че сънищата и мечтите ти идват от Божието сърце. Слава да бъде на Бога, Който може да направи несравнимо повече, отколкото искаме или мислим“ (Ефесяни 3:20). Той най-добре знае твоето бъдеще. Остави място в сърцето си, за да може Бог да постави мечти там.

Ето какво може да научим от Йосиф за мечтите и сънищата:

– Когато идват от Бога, те се изпълняват
– В тях винаги помагаме на другите хора
– Те не са еднакво вълнуващи за всички
– Те отнемат време и решимост, за да се изпълнят
– Те се сбъдват, когато им останем верни
– Те се сбъдват на хората, които продължават да мечтаят
– Ако Бог не е в центъра, те могат да се превърнат в кошмар

„Нещата, които планирам, няма да се случат веднага. Бавно, постепенно и сигурно наближава времето за изпълнение на видението. Ако ти се вижда бавно, чакай с търпение, защото със сигурност ще се сбъдне. Няма да се забави“ (Авакум 3:3)

 

 

Снимката

 Нека да се сбъднат мечтите и сънищата, които имаш от Бога.

 

Spread the love