Мирослав Ангелов поиска 8 хил. лв. от държавата, пипнал туберкулоза, след като пил кална вода в бобовдолския затвор

Водата в килията е мътна и с примеси, кога шефът Александър Апостолов ще вземе мерки, питат пандизчии

Съдия Даниела Петрова поряза мераците на Ангелов

252-04-01 Daniela-Petrova

Затворникът Мирослав Ангелов поиска 8 хил. лв. обезщетение от държавата, след като се разболя от туберкулоза в зандана в Бобов дол. Мъжът е депозирал иск пред административния съд, в който посочва, че заради некачествената питейна вода се е разболял от „инфекциозна пневмонична ТБК на белите дробове”. Ангелов твърди, че от началото на престоя му в затвора – от 9.07.2008 г. до този момент, той е пил кална вода. Като доказателства по делото са приложени и показанията на други двама лишени от свобода от Бобов дол. „Питейната вода в затвора е “мътна”, “с примеси”.

168-01-02 aleksandar apostolov 260-01-08  P1140754 copy

За да пием, се налага да изчакаме известно време, за да се утаи. Положението е такова поне от 2008 г., а какви мерки взе директорът Александър Апостолов“, питат бивши затворници. Според справка от директора на Медицинския център към затвора Мирослав Ангелов се е разболял от туберкулоза 11 дни след постъпването му в зандана, а самата зараза се предавала по въздушно-капков път – при кашлица, чрез храчки при близък и продължителен контакт с болния. Експертизите показват, че заразяването няма как да стане чрез питейната вода. В крайна сметка административният съд в Кюстендил под председателството на съдия Даниела Петрова поряза мераците на затворника и отхвърли иска му като неоснователен. Решението на магистратите може да се обжалва в 14-дневен срок.

Лишени от свобода заливат ежедневно магистратите в Кюстендил с подобни искове. Най-активен обаче си остава осъденият на доживотен затвор Бисер Манолов. Той обаче е спечелил голяма част от делата, сред които такива за мръсни чаршафи, прибори, стегнати белезници и други.

 

Снимките

1 Съдия Даниела Петрова

2 Александър Апостолов

Spread the love