Съдия Шекерлийски попари Яне Янев за броене на бюлетини в Сандански

Filed under: Сандански |

Председателката на ОИК – Сандански, Елена Попова: Твърденията на Янев и Иван Подолински са голословни, не могат да доведат до промяна в резултата

252-02-02-iane1

Административен съд – Благоевград отхвърли част от исканията на жалбоподателите Яне Янев и Иван Подолински от РЗС за касиране на изборите в Сандански. Това стана на първото заседание вчера с председател съдия Иван Шекерлийски. Според председателката на ОИК – Сандански, Елена Попова твърденията на жалбоподателите Яне Янев и Иван Подолински са неоснователни и голословни и не могат да доведат до промяна на крайния изборен резултат.

252-02-02-iane2

Според нея и адвоката на бившия кмет Андон Тотев – Донка Димитрова всичките им искания не трябва да бъдат уважени. Неоснователни са исканията им за графологична експертиза и свидетели, тъй като няма как със свидетели да се опровергаят официални документи, ръчно преброяване на бюлетините в 6-а, 7-а, 14-а и 27-а секция, тъй като няма данни за възникнали спорове между членове на СИК или застъпници. Адвокатът на Яне Янев Емил Василев се пошегува, че трябва да си тръгнат по пътя на логиката тогава. Той смята, че в няколко десетки секции са били напълно подменени или пренаписани цели протоколи, а в избирателния списък незаконно били добавени „под чертата” няколкостотин души. Недействителните бюлетини за кмет на община и за общински съветници са общо 3873 бр., което представлява 20% от действителния вот на санданчани. „Тези безпрецедентни фалшификации са детайлно изложени в жалбата на РЗС и са отправени доказателствени искания, които сме убедени, че ще потвърдят тоталната подмяна на вота на избирателите от община Сандански”, смята и Яне Янев. По думите му трябва да се допуснат свидетели за показания, защото именно това ще докаже, че протоколите не са попълвани на място, а другаде и са дописвани извън изборните комисии. Съдия Иван Шекерлийски обаче отряза исканията им за ръчно преброяване на бюлетините, графологичната експертиза също, недействителните протоколи, защото нямат връзка с крайния резултат. До днес на обяд РЗС ще трябва да представят 10 свидетели, които да дадат показания за обстоятелствата по време на изборната нощ за изнасяне на бюлетини и протоколи от изборни секции.

Снимките:

1  Яне Янев (вдясно) седеше на първия ред

2  Тръгна делото за касиране на изборите за кмет в Сандански

Spread the love