50 учени от БАН катерят двойника на Хеопсовата пирамида в Дупница

Filed under: Дупница,Общество,Сапарева баня |

Димитър Кисьов от БФЛА и откривателката на тракийското светилище на Фенерка Дени Милева влизат в ролята на туристически гидове, групата ще посети и Сапарева баня

253-09-01 393

50 учени от БАН идват на връх Фенерка в Дупница, за да видят загадъчната пирамида на траките в събота. Мегалитната пирамида на Фенерка е висока над 1650 м и се смята за двойник на една от египетските пирамиди – Хеопсовата. Националният отбор на България по планинско бягане ще бъде официален гид на българските учени, съобщиха Димитър Кисьов от БФЛА и откривателката на пирамидата Дени Милева от фондация „Природните чудеса на България”.

253-09-01 Велинов 0451 254-09-01 бягане 356

Учените от БАН ще пристигнат в 8,30 ч сутринта на 21 номври в центъра на дупнишкото село Бистрица, откъдето ще се отправят пеша на 3-часов преход до Фенерка. След Фенерка ще се отправят към курорта Сапарева баня, съобщи управникът на Бистрица Кирил Огненски пред зам.-кмета на Дупница Крум Милев. Учените официално потвърдиха качването до Фенерка.

254-09-01 Чимев и Милев

Това е най-голямата експедиция от български учени, които ще стъпят на едно от най-сакралните места на планетата -мегалитното тракийско светилище на Фенерка. За него се предполага, че е древното светилище прорицалище на бог Дионис, където тракийски жрец предрекъл пред Филип Македонски безсмъртната слава на неговия син Александър Велики-Македонски. Името на закрилника на България св. Иван Рилски също се свързва с Фенерка, оттам е бил единственият път за Рилския манастир. Рилският светец е живал и обитавал места –свещени природни кодове на траките, пише и тракологът проф. Васил Марков.

Първите учени, стъпили на Фенерка, бяха траколозите проф. Васил Марков от ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград и  археологът доц. Алексей Гоцев от НАЙМ към БАН. Те пристигнаха на Фенерка по повод  писмо на кмета на Дупница инж. Методи Чимев до директора на НАЙМ-БАН д-р доц. Людмил Вагалински за големия обществен интерес към Фенерка. Двамата учени първи заявиха на бистричани: „На Фенерка имате 100% тракийско светилище, 100% средновековна крепост и 100% пирамида на траките”. Проф. Васил Марков и доц. Алексей Гоцев са и първите учени, които потвърждават, че над връх Фенерка над Дупница са регистрирали древнотракийско светилище и обект, подобен на пирамида. Доц. Гоцев казва: „Скалите на връх Фенерка са оформени като пирамида, а възлиянията и ритуалите на върха са били в чест на Сабазий (Дионис). Наскоро тракологът проф. Васил Марков представи изложбата в ЮЗУ „Пирамидите на древна Тракия”. След тях друг учен от БАН направи своя експедиция до Фенерка – чл.кор. на БАН проф. Петър Велинов, който е и шеф на центъра по космически изследвания. Проф. Велинов откри космическите тайни на Фенерка – върхът крие енергия, която управлява бъдещето, хиляди години енергийната пирамида на траките е давала сила и мощ на избраните да управляват света, смята ученият. В документите на ЮЗДП-Благоевград и Горско стопанство-Дупница Фенерка датира като пирамида от десетки години.

 

Снимките

1 Експедиция на връх Фенерка с траколозите проф. Васил Марков и доц. Алексей Гоцев

2 Експедиция до Фенерка с чл.кор. на БАН проф. Петър Велинов

3 Националният отбор на България по планинско бягане преди седмици също качи Фенерка.

4 Крум Милев и Методи Чимев

 

Spread the love