Путин: Турското правителство целенасочено ислямизира страната си, пращаме зенитни ракети в сирийската ни база

Filed under: Свят |

Руският ракетен крайцер „Москва“, оборудван със зенитна система „Форт“ – военноморски аналог на С-400, вече застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия

258-13-01-7cfd7c7d8d837d628706da9763ea52d1

Сегашните управляващи водят целенасочена политика за ислямизацията на Турция, заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти. „Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме във вторник (свалянето на бомбардировача Су-24 – бел. ред.), проблемът е много по-дълбок“, каза той, цитиран от ТАСС.

Руският държавен глава е категоричен, че проблемът идва не от поддръжката за исляма, една от традиционните религии, които руското правителство поддържа, а за по-радикално направление.

Отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати до краен предел след инцидента във вторник. Министерството на външните работи препоръча на руските граждани да не пътуват в Турция. Путин потвърди нуждата от подобно предупреждение с думите, че такива „трагични събития като унищожението на нашия самолет и гибелта на пилота“ не могат да бъдат изключени и в бъдеще.

Руснаците в Турция могат да бъдат изложени на значителна опасност, смята още руският държавен глава.

258-13-01-20151125.yvtxhixccd

Москва обяви в сряда, че ракетите С-300 ще бъдат изпратени в база „Хмеймим” в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. В същото време руският ракетен крайцер „Москва“, оборудван със зенитна система „Форт“ – военноморски аналог на С-400, вече застъпи на бойно дежурство край бреговете на Латакия.

„Той е готов да унищожи всяка въздушна цел, потенциално опасна за руската авиация“, заяви от своя страна военният министър Сергей Шойгу.

„Освен това всички по-нататъшни действия на ударната авиация ще се извършват само под прикритието на изтребители“, добави руският министър.

258-13-01-20151125.qbxosfpbto

По думите му както винаги и в бъдеще Русия няма да оставя подобни инциденти без нужното внимание.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи за успешно приключила операция по спасяването на втория пилот от сваления бомбардировач.

Веднага след като турските ВВС съобщиха за сваления Су-24, Путин окачестви този инцидент като „удар в гърба“ и предупреди за сериозни последствия в руско-турските отношения. Анкара пък коментира, че многократно е предупреждавала Москва, че техни самолети нарушават въздушното й пространство.

 

ВИДЕО:

Руският ракетен крайцер „Москва“

Spread the love