Ченалова: Янева беше близка с Делян Пеевски, той има сериозни властови позиции

Filed under: България |

 

12-02-Chenalova

Владимира Янева имаше близки контакти с депутата от ДПС Делян Пеевски и не го е крила, заяви бившата й колежка Румяна Ченалова, която бе уволнена дисциплинарно.

Тя коментира това по повод последния запис, публикуван снощи от сайта „Биволъ“, в който участват както двете, така и непознат мъж. В него отново се обсъжда отстраняването на Янева като шеф на Софийския градски съд заради делото “Червеи“, като този път тя казва, че „Делян е разговарял“ и с главния прокурор, и с премиера за това.

Пред Нова тв тази сутрин Ченалова потвърди, че най-вероятно Пеевски е споменатият Делян и предположи, че той е разговорял с главния прокурор и премиера, за да защити Янева. По думите на Ченалова е публична тайна, че той има сериозни властови позиции.

Самата тя отрече такива връзки: „Никога не съм търсена от политици, аз съм твърде малка, за да ме търси някой. Никога не съм приемала, че е нормално да има каквото и да е вмешателство в суверенитета на всяка една от трите власти. От записите личи, че определени хора от трите власти решават определени въпроси или съдби по един нерегламентиран начин”.

След като вчера заяви пред Висшия съдебен съвет, че Янева е „намеквала елегантно“ някои търговски дела да бъдат решавани по определен начин, днес Ченалова обясни, че натискът е ставал не чрез нареждане, а чрез проявяване на интерес или подмятане, че някой се интересува от изхода.

Ченалова бе категорична, че не тя е правила записите, нито ги е публикувала: „Не съм сигурна дали на записите се чуват откъси от един разговор или от няколко“, добави бившата съдийка с две обвинения.

Ченалова каза още, че няма правно основание главният прокурор да бъде проверяван и той ще може да контролира проверката, а при това положение не би могла и не желае да съдейства на подобно разследаване.

Ето и основното от последния запис, в който отново се споменава името на председателя на ВАС Георги Колев и Иво Дачев – съдия от СГС, който гледа делата за КТБ:

Ченалова: След това Главният ти казва, че няма проблем.

Янева към мъж: Добре ще го (не се разбира).

Ченалова: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява това чудо.

Ченалова: Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?

Янева: Еми главният прокурор при срещата ни в петък ми каза, че в сряда…

Мъж: Че е било неудържимо.

Янева: Бойко го е извикал и му е казал да ме приключва.

Янева: Това ми го казва главният прокурор.

Мъж: Ужас.

Янева: След това друго нещо, на Жоро Колев казва: Ако натискът от Бойко стане много голям, аз няма да имам друг избор освен да образувам производство срещу нея и да искам отстраняването й. Като ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъж: Красота.

Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

Днес Румяна Ченалова беше на разпит в Държавната агенция за национална сигурност във връзка с обвинението за длъжностно престъпление, заради което през април прекара 72 часа в ареста по делото „Белведере”.

Ченалова е призована отново и следващата седмица, като коментира пред журналисти, че няма представа дали става дума за пореден разпит по повдигнатите й обвинения, или за ново разследване, предаде БНР.

„При всяко явяване в ДАНС получавам призовка за друго дело, поне да ми ги връчат наведнъж и да приключваме“, заяви самата Ченалова.

По повод „Янева гейт“ тя коментира, че не знае как ще се реши този проблем, защото от изявленията на президента стана ясно, че той няма правомощия да формира независима комисия.

Ченалова заяви още, че се опасява, че този скандал ще потъне и в един момент тя ще бъде виновна, че е казала факти, които не е удобно да се изнасят в публичното пространство.

 

Снимка: Румяна Ченалова заяви, че е оправдала убиеца по делото ”Соло”, защото прокуратурата направила некачествено разследване.

 

Spread the love