Брюксел скован от страх, терористите удрят до Коледа

Filed under: Свят |

 

Безпрецедентните мерки за сигурност в столицата на Белгия, ЕС и НАТО струват 52 милиона евро дневно

261-13-01-Bruxel

От 10 дни в Брюксел вече нищо не е същото. Седмица след атентатите в Париж белгийската столица осъмна с максимална тревога за терористична заплаха, която в продължение на няколко дни парализира града. От петък тя бе понижена с една степен, макар че облаците на опасността не са се разсеяли. Въпреки че това не е първата антитерористична операция в страната, обхватът и мерките на тази са без прецедент, пише „Стандарт“. Че в Брюксел нещо не е наред, се усеща още на Гар дю Миди. На южната гара, където пристигат и заминават влаковете от Париж, Лондон, Амстердам, Люксембург и Кьолн, гъмжи от служители на реда. И пиле не може да прехвърчи незабелязано от зоркото око на полицаи, военни, служители по сигурността, които не само всяват респект с присъствието си.

В петък, след като официално тревогата беше обявена за по-слаба, фламандският в. „Де Стандаард“ излезе със заглавие на първата си страница „Намалиха степента на тревога, но никой не каза защо“. Положението по улиците на Брюксел също не даде отговор на въпроса. Центърът на града остана блокиран. Бронираните машини Динго II пред голяма част от сградите продължиха да са в бойна готовност, а броят на военните патрули и останалите служители на реда надвишаваше в пъти този на обикновените хора. Градският транспорт и до днес не е предпочитано средство за придвижване, а пред забележителностите на града туристите се броят на пръсти.

„И ние не сме виждали града по този начин. Не мога да отрека, че съм дошла със свито сърце на работа. Плаша се, като се замисля какво може още да стане“, призна със сериозно изражение една от служителките на бюрото за туристическа информация, намиращо се на „Гранд плас“.

„Напрегнато е. Предчувствам, че ще се случи нещо още тази седмица. Мисля, че въпросът е не дали ще има атентат, а къде и кога той ще стане факт в Брюксел“, признава угрижено Курт ван Дам, който се занимава с авторско право. „Терористичните нападения тук не са невъзможни“, смята и журналистът Жан-Себастиен Льофебвре. Мнението им се споделя и от 60 на сто от белгийците, които обявяват, че не се чувстват в безопасност и атентатите са въпрос на време, съобщи в събота вечер телевизия Ер Те Ел, като цитира направено в последните дни проучване. Местните и чуждестранните журналисти, които са навсякъде в белгийската столица, имат същите очаквания. „До Коледа терористите със сигурност ще ударят“. Така пък смята белгийски полицай, помолил за анонимност.

„Миналата неделя бяхме вдигнати на крак заради 3 автомобила, натъпкани с експлозиви, които пътуваха от Франция към Белгия“, уточни той, хвърляйки светлина върху съобщенията от миналата седмица за осуетени атентати в Брюксел, като добави, че според него терористите ще изчакат малко. Въведените мерки за сигурност промениха напълно живота в белгийската столица. „Заради заплахата оставям децата си пред училище. Поемат ги учители, а аз нямам право да прекрача прага“, разказва Жулия Глински, която работи в Европейския парламент.

„Спряхме да ползваме градския транспорт. Движим се с велосипеди, тъй като задръстванията са нетърпими, а освен това е опасно“, призна пък французинът Еруан Мартен, който също работи в европейските институции. Градският транспорт не се движеше 4 дни, а от миналата сряда метрото работи от 6 до 22, като не всички входове и изходи са отворени. „Хората предпочитат да стоят по домовете си, защото се страхуват“, увери журналистката Клер Бертелеми.

Ресторантите в центъра, в които обикновено се чака за места, безспорно преживяват най-трудния си момент. „Със сигурност белгийската икономика ще претърпи големи загуби“, убеден е Еруан Мартен. „В нашия ресторант е нужна резервация дори на обяд. А сега виждате, че са заети едва две маси”, потвърди сервитьорката в Brussels Burgers, намиращ се на пъпа на Брюксел.

Икономическото телевизионно предаване „Де фрие маркт“ оцени загубите от терористичната заплаха в Брюксел на 52 милиона дневно. 535 брюкселски компании обявиха служителите си за временно безработни, за което трябва да получат обезщетения заради форсмажорните обстоятелства, съобщи министърът на труда Крис Пеетерс.

Досега в Белгия терористични нападения не е имало. Всички подобни намерения са били убивани в зародиш. Белгийците, които по принцип вярват на службите си за сигурност, се надяват все пак и този път да не се запознаят с жестокостта на терора. В последната седмица обаче мнозина от тях си припомниха една белгийска поговорка, която гласи: „Ангелите вярват в Дявола само когато им сложат рога“.

 

Снимка: В Брюксел гъмжи от служители на реда

 

Spread the love