Благоевградски учители питат златен асфалт ли ще полагат в 7. СОУ за 253 000 лв., директорката Лилия Стоянова: Над 10 г. не ни отпускаха пари, предавали сме вторични суровини, за да си направим оградата

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

ОбС шефът Радослав Тасков: Няма привилегировани училища

Христо Манчев: За 2. ОУ няма заделен нито лев

 

262-06-01 radoslav taskov

Школски директори скочиха срещу бюджет 2016 на община Благоевград. Директорът на Шесто СОУ „Иван Вазов” Димитър Арабаджиев смята, че много финансови средства отиват в малък брой училища за сметка на останалите. Той даде примери, че за полагане на нов асфалт в Седмо СОУ са определени 253 000 лв., за спортна площадка – 72 000 лв., а за Шесто – само 40 000 лв. Какъв е асфалтът там – златен, сребърен ли, попита Арабаджиев.

262-06-01  manhev2

”Нямам нищо против 7. СОУ, но ми стана интересно определената цифра в проектобюджета. Точно поради тази причина възроптах на срещата, на която се обсъждаше проектобюджетът”, коментира пред „Вяра” Арабаджиев. Той призова да не се гледат директорите или някакви лобита, а само децата, които са най-важни в случая. Също така призова да се освободят училищата от такса смет, защото не звучи логично да се натоварват децата с тази такса. „За нашето училище не е отделен нито един лев в проектобюджета. Разгледах подробно документите и не открих нищо.

????????????????????????????????????

Преди да се разпределят средствата по училища, трябваше да се направи една среща с директорите по този повод”, коментира директорът на 2. ОУ Христо Манчев. Други педагози обясниха, че не са запознати с проектобюджета и отказаха коментар. Директорката на 7. СОУ Лилия Стоянова пък обясни, че всяко училище, което има нужда, трябва да получава адекватна подкрепа. „Нашето училище над 10 години няма никакви отпуснати средства. Отпуснаха се 30 000 лв. за спортна площадка, но такива се изградиха и във 2. ОУ, 5. СОУ и 8. СОУ. Когато се санира нашето училище, тогава се санираха и другите. Предавали сме вторични суровини, за да си направим ограда. Ние работим много и даром не сме получили никакви пари”, коментира Стоянова.

Според председателя на Общински съвет – Благоевград, Радослав Тасков педагозите нямат основание да са недоволни. „ Прави се количествено-стойностна сметка за всеки обект. Всички училища са в едно много добро състояние. Няма привилегировани училища. За Седмо СОУ няма отпускани средства от 2012 г., не делим училищата”, категоричен е Тасков. Директорът на НХГ Марин Митов пък иска отпускане на средства за построяване на актова зала в училището, един наболял проблем отпреди повече от 10 години и предложи да влезе като инвестиционно намерение в бюджета. Зам.-кметът по европроектите Зорница Кралева обясни, че залата е включена в интегрирания план на общината и очаква да се инвестира от ОП „Региони в растеж”. „Ние искаме актова зала за изложби и концерти, а не спортна, защото по тази програма се инвестира само в спортни зали”, контрира я Митов.

Проектът за бюджет на община Благоевград за 2016 г. е в размер на 54 707 000 лв. Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са увеличени приблизително с 2 млн. лв., което се дължи на единните разходни стандарти за издръжка на същите. Приходите за финансиране на местните дейности са в размер на близо 28 милиона лева. Очакваните собствени приходи – данъчни и неданъчни, са в размер на 19 млн. лева, като ръстът спрямо 2015 г. е 2%. Средствата в проектобюджета са разпределени, както следва: за делегирани държавни дейности 26 750 000 лв., за местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи, 27 956 000 лв. За издръжка на делегирани държавни дейности за 2016 г. са предвидени 26 750 500 лв. По единен разходен стандарт от тях 26 250 500 лв. Ръстът спрямо 2015 г. е приблизително 10%. В дейност „Образование” средствата са увеличени с 1 523 000 лв. спрямо 2015г.

Снимките:

 

1  Радослав Тасков

2 Христо Манчев

3 Димитър Арабаджиев смята, че много финансови средства отиват в малък брой училища за сметка на останалите

 

 

 

Spread the love