20 актьори от Благоевград протестираха срещу орязаните пари за култура, шефът им Петър Кьосев не знаел за бунта

Filed under: Благоевград |

Валери Миленков: Общината ни спаси от фалит със 100 000 лв.

264-01-09 p2 264-01-09 p3

 

Шефът на благоевградския театър Петър Кьосев не излезе на протеста срещу бюджет 2016, той изобщо не знаел за бунта на подчинените си. Над 20 артисти настояха държавата да задели повече средства за култура и изкуство в бюджета за следващата година. ”Аз пътувам.

264-01-09 p4 264-01-09 p1

Къде е имало протест!?Аз нямам право да протестирам, организирала го е синдикалната организация”, коментира учудено по телефона Петър Кьосев. Стачката на театралите беше символична. Целта – да изострят вниманието на управляващите, че със заложените средства обричат на затваряне или преструктуриране много театри, опери, симфонични оркестри, библиотеки и музеи.

264-01-09 P.Kiosev1

Сред недоволните актьори бяха Соня Дюлгерова, Жанет Керанова, Теодор Куков, Маруся Ваклинова, Албена Чобанова, Николай Мартинов и най-младата актриса Лилия Сучева. Обединени от идеята, че трябва да се спре обезличаването на изкуството в България, протестиращите настояха за достойно съществуване. „Не може с повишаване на минималната работна заплата младите колеги да получават под този праг. От 10 години заплатите в театрите не са повишавани, освен на местно ниво, ако театърът сам е спечелил някакви допълнителни пари. Държавата по Kонституция е задължена да подкрепя и развива изкуството“, заяви актрисата Жанет Керанова, която е председател на съюзната организация към Съюза на артистите в България.

Според запознати младите актьори в благоевградския театър получават 400 лв. заплата, а на тези, които имат повече стаж, възнагражденията достигат до 600 лв.

Благоевградските театрали подчертаха дебело, че протестът им не е политически, нито срещу общината, нито срещу държавата. Те призоваха висшестоящите органи да почерпят положителния пример на община Благоевград, която тази година преведе 100 000 лева на културния институт и спаси театъра от фалит.

„От години община Благоевград ни помага, а тази година с преведените 100 хиляди лева даде животоспасяваща глътка въздух, с която ние запазихме театъра от пълен фалит. Политиката на община Благоевград към театъра означава много и аз бих си позволил да посъветвам висшестоящите органи да почерпят опит от община Благоевград“, каза зам.-директорът на театъра Валери Миленков. Представителите на културната институция изказаха своето негодувание от отношението на държавата, от липсата на средства и помощ, за да може да се запази богатство, каквото е театърът. „Ние искаме да заострим вниманието на държавните органи и в бюджета за култура да се заделят повече средства. Средства, които са достатъчни за едно нормално съществуване“, каза още Валери Миленков.

Към протеста на благоевградските творци се присъединиха колегите им от Шумен и съюзната организация на САБ при театър „Българска армия“.

Снимките:

1 и 2 Артистите протестираха срещу бюджет 2016

3 Валери Миленков обясни, че с преведените 100 хиляди лева общината дала животоспасяваща глътка въздух

4   Жанет Керанова

5  Петър Кьосев

 

 

Spread the love