Навръх Никулден цената на шарана в Благоевград на 5,50 лв., управителката на рибен магазин С. Янева: Богатите се глезят с ципура и лаврак за 20 лв., бедните купуват хек или скумрия за по 6 лв.

Filed under: Благоевград |

 

03-01  silvia ianeva1

Силвия Янева обяснява, че по-богатите търсят ципура и лаврак.

Шаранът няма да се продава по-скъпо тази година за Никулден. На рибарника край Благоевград цената на рибата на дребно ще е 5,50 лева за килограм, а на едро ще е 4,50 лева за килограм. „Принудени сме да не пипаме цената, защото потреблението е свито. Пазарът определя цената, макар през лятото заради горещините да имаше голяма смъртност сред рибата. Но хората нямат пари. Доста търговци на жива риба в столицата фалираха през последните години. Затова целта ни е да продаваме евтино, за да реализираме продукцията си на пазара“, заяви Лидия Николова, която стопанисва благоевградския рибарник заедно със съпруга си. Те ще се опитат да пласират цялата риба, тъй като остане ли им шаран, то той ще загуби близо 20% от теглото си през зимата.

От рибарника до тигана обаче шаранът поскъпва с 2 лева. Шаранът по магазините върви между 6 и 6.80 лв. за килограм. Скумрията, хубавата риба от Норвегия, върви между 6.00 и 6.50 лв., тилапията е 12 лв./кг, а хекът е от 5.80 до 6.50 лв.

„По традиция за Никулден най-много се купува шаран. Така е от години. Търси се сьомга и скумрия. Има доста хора, които предпочитат хек. Най-различни видове риба се купуват, но основно е шаранът”, коментира управителката на рибен магазин Силвия Янева.

Тази година в Благоевград на промоция ще се предлага бял амур. Рибата е с повече месо и по-малко кости от шарана. На едро цената на белия амур ще е 4 лева, а на дребно – 5 лева за килограм.

„Всички хора си позволяват да си купят риба – и бедни, и богати. Българинът обича празниците и всеки иска да има на трапезата за този ден риба, независимо с колко средства разполага. По-богатите търсят ципура, лаврак, риби, които са от порядъка на 18-20 лв. Охладената сьомга е 28 лв./кг, която не всеки българин може да си позволи”, коментира още Силвия Янева.

По-бедните пък си купуват хек или скумрия.

Spread the love