Направленията за специалист отпадат от април

Filed under: България |

269-12-04-Sait-Napravlenia

Направленията за специалист, лабораторни изследвания и диагностика със скъпа апаратура ще отпаднат от 1 април 2016 г. Тогава в сила ще влязат двата пакета от здравни дейности – основен и допълнителен, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Всеки един пациент според възрастта и специфичните за нея заболявания, а също така и хроничните му болести, ще има право на определен брой не само прегледи, но и изследвания годишно, съобщи Нова тв.

Наредбата за определяне на здравните пакети бе подписана преди дни от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и бе публикувана на сайта на здравното ведомство. Предстои и обнародването й в „Държавен вестник” до края на декември.

Документът разпределя дейностите, финансирани от НЗОК, в основен и допълнителен пакет. В основния пакет влиза лечението, планирано за изпълнение без отлагане във времето, а в допълнителния – дейности, които по медицинска преценка могат да бъдат отложени, но за не повече от два месеца.

Пациентите, които минават на преглед, вече ще бъдат отчитани по електронен път. Личният лекар ще ни вика за профилактика в точен ден и час. Освен това ще е задължен да ни информира за провеждането на годишния преглед, като ни се обади по телефона, изпрати писмо, електронно съобщение или остави обява на достъпно табло в лечебното заведение, където работи.

С новата мярка би трябвало да се сложи край на чакането с часове пред кабинета на личния лекар или препращането от месец на месец за направления.

Определени са и клиничните пътеки, по които, ако състоянието на пациента е неотложно, лечението ще се провежда веднага и по основния пакет. Ако може да се отложи, ще е по допълнителния.

Във вторник в интервю за БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков заяви, че резервът на НЗОК от 316 млн. лв. и подписването на Национален рамков договор ще гарантират, че през 2016 г. няма да има лимити по основния пакет. Той също така отбеляза, че управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов е поел ангажимент пред Българския лекарски съюз, че няма да има лимити на болниците.

По думите на Шарков таванът на хоспитализациите в България е достигнат и няма епидемична обстановка, която да изисква повече от 2 070 000 хоспитализации годишно.

„Мисля, че с този бюджет, който имаме, ще можем да гарантираме финансовия пакет за тях“, допълни зам.-министърът.

 

Снимка:

Всеки един пациент ще има право на определен брой прегледи годишно.

Spread the love