Д-р Церовска и заместничката й Севдалина Ковачева посрещнаха с погача Ирина Бокова и гости от ЮНЕСКО, кметицата: Пернишките сурвакари разтресоха София, ще стигнем и до Америка

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Генералният секретар на световната организация: Щастлива съм, че съм дивотинска снаха

271-05-01 3

Сурвакарите от брезнишкото село Долна Секирна и пернишкия квартал «Бела вода» разтърсиха с песента на чановете столицата. Те впечатлиха с огромните маски и костюми гостите от Югоизточна Европа. Групата от 64 души представи обичая сурва пред Народния театър, доказвайки достойното му място в световната културна съкровищница на ЮНЕСКО. Празникът беше част от отбелязването на 70-годишнината на световната организация.

271-05-01 4

Кметицата на Перник Вяра Церовска и заместничката й Севдалина Ковачева посрещнаха генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова с традиционната погача, а тя поздрави перничани за успеха. Бокова призна, че е щастлива, че има връзка с този край като дивотинска снаха и ще дойде лично в Перник за началото на маскарадния фестивал (29 януари), за да връчи сертификата.

271-05-01  6

Д-р Церовска заяви, че Перник се гордее с автентичната традиция и с прекрасните хора, които са я съхранили. «Перничани разтърсиха София, идва ред на Европа, ще стигнем и до Америка», обеща кметицата на Перник.

След ритуалното изгонване на злото кметицата на Перник и заместничката й в международния форум, чиято основна тема беше съхраняването на непреходните културни ценности. В изказването пред гостите от чужбина областни управители, кметове и заместник-министри Ирина Бокова отново отдели внимание на успеха на „Сурва“. Почти всички изказващи се поздравяваха Перник като най-новия член на световната жива съкровищница.

 

Spread the love