600 лв. приходи от продажбата на коледни дръвчета в Дупница чакат в лесничейството, горският шеф Атанас Диманков: Няма да получим нито от луксозните джипове, нито бонуси

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

На пазара са пуснати 4000 елхи за по 3 лв., даряват 200 на общините, до края на годината приключват залесяването на 150 дка тополи между Тополница и Делян

272-08-01  P1340885

Над 4000 иглолистни дръвчета чакат в склада на лесничейството в Дупница купувачи, които да ги превърнат в красиви коледни елхи, разбрахме от шефа на горското в града Атанас Диманков. Дръвчетата са до 2 м, а цената им е 3 лв. бройката. Отрязани са от просеки, увери горски №1 в общината. От лесничейството ще раздадат безвъзмездно около 200 дръвчета, които ще радват работници и служители в различни ведомства в региона. Община Дупница ще получи 10 дръвчета, община Бобов дол – 32, община Кочериново – 12, лесозащитната станция – 43. За фирми по заявка са заделени 90 бройки, които ще бъдат продадени.

И тази година преди най-обичаните новогодишни празници от лесничейството предлагат и живи ели. Отглежданите в разсадника на стопанството дръвчета все още са много малки – до 1 м, и струват по 6 лв. От продажбата на коледни дръвчета в горското очакват до 600 лв. приход.

На финал е залесяването на нови територии в района на дупнишкото лесничейство. В момента между селата Тополница и Делян се садят тополи. Работата приключва в края на декември, като с този вид ще бъдат залесени около 150 дка. Извършва се и почвоподготовка за пролетното залесяване. Ще бъдат подготвени 110 дка, където от март догодина започват да садят дъб, бук, смърч, ела и акация.

Радващото е, че напоследък почти няма бракониери. Дори на тел. 112 няма подадени сигнали за нарушения по горите. Изключения правят само селата Джерман и Палатово, похвали се Диманков. Горското в Дупница няма да получи от луксозните джипове, които си купиха някои стопанства в страната, разбрахме още от шефа. Няма да има и премии. Пари няма, но ще си направим коледен банкет и той е на 22 декември в Бобов дол, обясни Диманков.

Снимката:

Атанас Диманков

Spread the love