Благоевградчани пукат „кочинките” по шевовете, Иван Тохов: По-добре да пия една ракия за 1,20 лв., отколкото да ми мрънкат у дома

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Скараджията бай Наско: Мъжете хапват суджук на фона на  македонската песен „Не се карай, стара ле майко, кога съм пиян“.

273-07-01   981

В коледните кръчми, наричани на галено „кочинки“, в центъра на Благоевград ври и кипи.

273-07-01  983

Къщурките буквално бъкат от хора, а вечерно време голяма част от мъжката половина в Благоевград пие вино в тях и се мези с парче суджук. „Важно е да има повод да се съберем, всичко друго е без значение”, споделят мъжете. „Ако искате да видите някой, който не сте виждали отдавна и не ви вдига телефона, тук е почти сигурно, че ще го намерите”, казват с усмивка скараджиите пред „кочинките”.

273-07-01  985

Те разкриват, че най-забавно е в така наречените ВИП места, които са на закрито и топло вътре. „Всяка вечер пеят песни. Най-върви македонската „Не се карай, стара ле майко, кога съм пиян“. Хората хапнат, пийнат повечко, пък се отпуснат и запеят. От шест години съм скараджия пред „кочинките” по празниците. Прави ми впечатление, че тази година хората са много по-отпуснати в сравнение с миналата година например. Повече клиенти има сега, въпреки че цените са си същите като миналогодишните.

273-07-01  987

Скарата върви по левче за бройка, суджукът е пет лева, ама парчето е голямо, наденицата и тя не е скъпа, продава се между два и три лева, но пък е препеченка хубаво на скарата и е толкова вкусна, да си оближе пръстите човек. Виното е на цена от 4,50 лв., а ракията, в зависимост от марката – от 1,20 нагоре. Естествено има сериозни специалитети като кълцан домашен суджук и телешко бон филе, които са на цени от 5,50 до 10 лв.”, каза бай Наско от Благоевград. Той уточни, че тази година дори и женската част като клиентела е двойно по-голяма. „Сигурно мъжете развързаха портфейлите си повечко заради дамите. Друго си е жена ти да те придружава в кръчмата”, с шеговит тон подметна още бай Наско. „Как да не се спреш и да не разтовариш проблемите си в тях? Топло е, уютно е, виното върви, приказката и тя не свършва. Жалко, че къщичките не са тук през цялата година, това е един повод да излезеш навън и да кажеш, че си с приятел”, казва Иван Тохов от Благоевград. „Ей го сега на – седнали сме с приятел – колега, пийваме, хапваме, говорим си…, а у дома само мрънкане”, казва с шеговит тон той. В почти всяка „кочинка” преобладава натуралният хански стил, с окачени тъкани черги по стените, ведно с менчета, грънци и кратунки.

Снимките:

1 Въпреки студеното време клиентите не липсват нито през деня, нито вечерта.

2  Скараджията бай Наско казва, че тази година в сравнение с миналогодишните клиентите на „кочинките” са двойно повече.

3  Съдържателите на сглобяемите къщички твърдят, че на „кочинките” се предлага всичко за всеки вкус и всеки джоб.

4  Женското съсловие в Благоевград е сред основните посетители на къщичките.

 

 

Spread the love