Сапарева баня бори заледяванията с 500 т сол, кметът Паунов мобилизира 11 броя снегопочистваща техника в Кюстендил, Радко Петрунов сключи договор за 25 000 лв. за Трекляно

Filed under: Бобов дол,Дупница,Кюстендил,Сапарева баня |

 

сайт KN  1

 

Кметът на Кюстендил Петър Паунов увери, че общината разполага с 11 броя снегопочистваща и 7 броя опесъчаваща техника на срещата при губернатора Виктор Янев за подготовката за предстоящия зимен сезон. Той посочи, че всички договори с фирми за зимно поддържане са сключени, а обществените поръчки са своевременно приключени. „Предвидени са допълнителни средства за участъците със заледяване“, допълни той.

Зам.-кметът на община Сапарева баня Славчо Коларски заяви, че общината разполага с пясък над 500 т и 60 т сол, подписан е договор с една строителна фирма. Относно специализираните машини той потвърди наличието на 1 багер, 2 фадроми, 5 трактора, а за опесъчаването ще се грижи фирмата изпълнител с 2 зила и на ръка, която ще обслужва разстояние на близо 60 км вътрешни пътища и трасето до Паничище.

За своята пълна готовност увери и кметът на община Бобов дол Елза Величкова. Тя каза, че фирмата, която обслужва общината до 31.12.2015 г., разполага с цялата необходимата техника, химически количества и база за складиране, а в момента е пусната обществена поръчка за кандидатстване за идната година.

На срещата кметът на Невестино инж. Стаменков поясни, че в общината са се провели предварителни срещи с кметовете на кметства и са набелязани конкретни мерки при зимните условия. Той добави, че в рамките на необходимите техника и материали за общината те са налични, а след проведена процедура има и изпълнител, който ще осъществява поддържането. Той посочи  няколко рискови места в общината, на които се образуват свлачища, вследствие на което бяха обсъдени варианти за решение на проблема и административно съдействие от Областна администрация – Кюстендил. За готовността на община Трекляно разясни кметът Радко Петрунов. По неговите думи стана ясно, че след проведена процедура за обществена поръчка е сключен договор с фирмата изпълнител от предишния зимен сезон за сумата от 25 хил. лв. без ДДС, а срещу тази сума ще се обслужват 70 км четвъртокласна общинска пътна мрежа и около 30 махленски пътища. Преведена е и сумата за купуване на пясък и луга. Той акцентира върху няколко пътни участъка при с. Злогош, които се заледяват и е необходимо да бъдат взети допълнителни мерки. Въпросът бе отправен към директора на ОПУ  – Кюстендил инж. Божилова, която по следващата точка от дневния ред поясни, че след извършени проверки на фирмите изпълнители са установили 100% пълна готовност. След откриването на ЛОТ 2 от АМ „Струма“ от 305-и до 322-ри км инж. Божилова каза, че фирмата, която ще поддържа този участък, е консорциумът „Пътно поддържане 2010“, в който влизат „Пътно поддържане Кюстендил“ и „Мега инвест“ – гр.  Дупница.

Координацията на задълженията по осигуряване безопасността на движението при усложнена обстановка докладваха началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОД МВР-Кюстендил гл. инспектор Радослав Боюклийски и началникът на ОО „Автомобилна администрация“ Милен Йорданов. Те увериха, че имат отлична комуникация и готовност и по време на коледните и новогодишни празници са предприети всички мерки за безопасност. Представителят на ЕСО Спас Спасов заяви, че цялата дейност за нормално и безаварийно захранване на електроенергия е на базата на поуките и съображенията от миналогодишните пропуски и увери, че аварийните групи са в пълна готовност и с необходимото техническо обезпечаване.

По следващата точка от дневния ред бе представена и подготовката за зимния сезон на „Кюстендилска вода“ от инж. Йорданка Харалампиева. Направена е ревизия на всички главни и довеждащи водопроводи и главни и разпределителни водопроводи в селищата. Двете пречиствателни станции за питейна и за отпадъчна вода са подсигурени с необходимите материали. Подготвени са и всички помпени станции за работа при зимни условия, а машинната и транспортната база са преминали в режим на работа при зимна обстановка.

По отношение на подготовката на учебните и детски заведения в област Кюстендил бе представен доклад от Радостина Новакова – началник на РИО – Кюстендил. Тя съобщи, че кметовете на общините и директорите на учебните заведения са съгласували дейността си по отношение на подготовката и не се очакват сериозни затруднения с отоплението при евентуално влошаване на зимната обстановка. По нейните думи стана ясно, че директорите на 20 училища и 6 детски градини посочват липсата на осигурено алтернативно отопление, което според Новакова в конкретни случаи ще бъде подпомогнато със средства от МОН.  По отношение на пътуващите ученици от населени места, където няма учебно заведение, общините осигуряват специализиран превоз. Броят на пътуващите ученици от Кюстендил е 1083-ма, Дупница – 702-ма, Невестино – 183-ма, Бобов дол – 63-ма, Бобошево – 26, Сапарева баня – 133-ма, Рила – 14, Кочериново – 77 и Трекляно – 40.

Думата бе дадена и на д-р Георгиева – директор на ЦСМП-Кюстендил. Тя каза, че всички специализирани автомобили са подготвени за зимата, но въпреки това в условията на усложнена зимна обстановка е трудно да се спази времевият норматив от 8 минути за спешни случаи, особено за отдалечените населени места. Тя благодари на всички служби за оказваното им съдействие за всеки отделен случай.

Spread the love