АБВ поиска Бюрото за борба с корупцията да има разследващи функции

Filed under: България |

 

277-12-03-R.Petkov-1 copy

Румен Петков

АБВ поиска Бюрото за борба с корупцията да има разследващи функции. Бившият зам. главен прокурор Бойко Найденов сътрудничи на формацията на Георги Първанов във връзка със законодателството за борба с корупцията.

За да има активна борба срещу корупцията, трябва да бъде изготвен подробен методологически анализ на направеното досега. Тази теза застъпи бившият прокурор Бойко Найденов, който е експерт към АБВ.

„Ние сме богати на нормативна база, имаме достатъчно създадени стратегии, планове. В същото време и ред институции, които са създадени да се борят с корупцията, и моето разбиране, пък и на колегите, е, че като тръгнем да правим нещо ново, заставайки зад него, трябва да направим анализ на това, което до момента е правено“, каза Найденов.

Румен Петков обясни, че ще искат среща с вицепремиера Меглена Кунева, за да обсъдят предложенията, които имат за борба с престъпността и корупцията.

„Държавата със своите институции, в това число и Народното събрание, не е показала воля, достатъчна за борба с корупцията, че е необходимо да се направи много сериозен анализ на всички функционални звена, в това число МВР и ДАНС, за ефективността в борбата с корупцията, инспекторатите на ведомствата, инспектората на Министерски съвет“, каза Петков.

От АБВ ще участват активно в обсъждането на антикорупционния закон на Кунева, но и ще поискат пълен анализ на всички създадени органи за борба с корупцията.

Spread the love