Соченият за бос на „Килърите 3” Асен Китанов-Психото и Шатето от Кюстендил невинни за убийството на Бобъро, ВКС ги оправда напълно

Filed under: Актуално от днес,Кюстендил |

Васил Шатков се утешаваше с джогинг и упражнения в лесопарк „Хисарлъка”, докато чакаше присъдата 

Върховните магистрати не откриха доказателства, че двамата са виновни за смъртта на Кирил Малинов, захвърлен завързан в язовир край Николичевци

 

02-04-01-Asen Kitanov Psihoto

Оправдателни присъди като новогодишен подарък от Върховния касационен съд получиха двамата небезизвестни кюстендилци Асен Китанов-Психото и Васил Шатков-Шатето. Те бяха подсъдими за убийството на Кирил Малинов от село Драговищица, което е извършено през 1997 г. Докато чакаха последната дума на магистратите, двамата авери запълниха времето си по различен начин. Шатето, който е бивш възпитаник на Спортното училище „Васил Левски“, състезател по борба, намираше утеха в джогинг и спортни упражнения в лесопарк „Хисарлъка”. Психото обаче отдавна е в пандиза, изтърпявайки присъда по друго дело за убийство.  Кюстендилецът дори е сочен от прокуратурата за лидер на „Килърите 3”. Психото има излежана присъда и за наркотици, известен е и като организатор на мокри поръчки.

02-04-01-Vasil 6atkov

Върховните магистрати потвърдиха оправдателната присъда за Асен Китанов-Психото и за Васил Шатков-Шатето, постановена в началото на 2015 година от Софийския апелативен съд. Тогава се отмениха ефективните наказания за двамата, постановени от първата инстанция – Кюстендилския окръжен съд. Двамата бяха изправени на подсъдимата скамейка за убийството на Кирил Малинов от кюстендилското село Драговищица. Трупът бе открит в язовира край Николичевци през 1998 г. Първоначално наложеното наказание от Кюстендилския окръжен съд през 2013 година бе 18 години за Психото и 12 години лишаване от свобода за Васил Шатков. Освен това председателят на състава съдия Мирослав Начев присъди двамата да платят и кръвнина на родствениците на Кирил Малинов по 15 000 лева. На първа инстанция бе прието, че Асен Китанов е виновен за убийството на Кирил Малинов, а Шатето е бил негов помагач. Съдебномедицинска експертиза по делото в Кюстендил установи, че на дъното на язовир “Дренов дол”, с кран, в близост от 6 метра до брега, от дъното е изваден лек автомобил „Опел Кадет“, обърнат с дъното нагоре. На предната дясна седалка е бил вързан Кирил Малинов-Бобъро, с кожено яке и с прострелни рани. 40-годишният свидетел Емилиян Борисов, излязъл от затвора преди година и половина, превърнал се в ключов свидетел по случая, заяви пред кюстендилския съд, че Психото му споделил за убийството няколко месеца след това, докато са били в кюстендилския ресторант „Секвоя“. Емилиян Борисов изтърпя наказание за това, че уби съпругата си Венера с чук за пържоли през 2001 година, обявен бе и за общодържавно издирване.

Според мотивите на съдиите от Върховния касационен съд показанията на двамата свидетели с тайна самоличност и на Емилиян Борисов са подложени на подробен и задълбочен анализ и оценка, като са съпоставени с останалия доказателствен материал. Съдът е посочил вътрешните противоречия за относимите факти, след като ги е съпоставил с останалите доказателствени източници. Изложил е подробни и убедителни съображения за тяхната непоследователност, нелогичност и неубедителност при опита им да подкрепят тезата на прокуратурата, че автори на убийството са подсъдимите Асен Китанов и Васил Шатков. Според ВКС свидетелите не пресъздават свои възприятия, а онова, което са чули относно факта на убийството, имат съществени противоречия по значимите факти, тъй като съдържат повърхностни и неконкретизирани твърдения, които не са годни доказателства. Убийството на Кирил Малинов остава неразкрито.

 

Снимките:

Шатето и Психото на делото в Кюстендилския окръжен съд

 

Spread the love