40 туристи от Югозапада катериха 1200 стъпала, за дa се докоснат до Метеора, гръцки богини ги храниха с еликсир от вино, Николинка Байова и Таня Димитрова от Благоевград си скъсаха обувките от сиртаки и кючек

С неспирни шеги и ловки маневри шофьорът Румен Стоянов от Перник стана любимец на групата

Екскурзоводката Емилия Арсова пренесе екскурзиантите в друг свят

05-01-01 3958_n

05-01-01 1

05-01-01 8 05-01-01 7 6648365_n 05-01-01 7 73284_n

 

Над 40 екскурзианти от Благоевград, София, Перник, Дупница и Самоков изкатериха 1200 стъпала и покориха Метеора в Гърция.

05-01-01 205-01-01 3

 

05-01-01 11_n

 

Екскурзията по места, докоснати от Бога, в Гърция беше организирана от уважаваната туроператорска, а водач на групата беше очарователната Емилия Арсова.

05-01-01 8 05-01-01 5 05-01-01 6 08_n

05-01-01 17_n 05-01-01 86_n 05-01-01 4391433_n 05-01-01 10 187699_n

С неспирни шеги и ловки маневри шофьорът Румен Стоянов от Перник впечатли и остави приятно чувство в сърцата на туристите. Николинка Байова и Таня Димитрова от Благоевград бяха отнесени от вихъра на гръцките танци и показа на местните истински български кючек на маса. Гръцкият купон премина с много сиртаки и музика до зори. В разгара на купона момичета, облечени като гръцки богини, свалиха от върховете на Олимп за гостите си от България специален еликсир, представляващ хляб с вино. Със специална лъжичка те подадоха от специалитета на всеки един от групата. Румен Стоянов и благоевградчанката Таня Димитрова бяха омагьосани от еликсира. След ритуала всички се впуснаха в танци под ритъма на живата музика в стилната и модерна обстановка на гръцкия ресторант в Паралия Катерини.

„Весело, изискано, интимно, красиво. Това са само част от усещанията и емоциите, които получихме на това пътешествие. Накараха ни да се почувстваме специални”, заяви Боян Васев, който 20 години е работил в Испания и сега глези съпругата си Виолета с екскурзии зад граница. „Екипът на фирмата Румен Стоянов и Емилия Арсова се погрижиха да се почувстваме специални”, добави Христина Мандралиева, управител на магазин в столицата. За нея екскурзията беше троен празник- рожден ден, посрещане на Нова година и среща с чудесата на света.

Собствениците на магазин за икони в град Каламбака подариха на екскурзоводката Емилия Арсова торба с произведения на изкуството, които се правят на място по специална технология. Всеотдайната дама прехвърли торбата на най-младия от групата Димитър Мандралиев, с когото разиграха томбола и зарадваха 80% от пътниците в автобуса. Оказа се, че Димитър е раздал подаръците на рождения ден на майка си.

Групата отпътува за воаяжа от площад „Св. Ал. Невски” в столицата точно между Коледа и Нова година. Една от първите спирки беше Солун, където повече от половината туристи имаха удоволствието да се разходят в Средиземно море с корабче. По време на пътуването нашенците се радваха на почти летни температури. Румен Стоянов и Емилия Арсова зарадваха групата с панорамна обиколка, където освен прелестната новогодишна украса на площад „Наварино” туристите се завъртяха около Бялата кула, църквата „Св. св. Кирил и Методий”, двореца на Галер с арката. Оказа се, че църквата „Св. Димитър” беше заключена, но всички се насладиха на красивия храм, построен от розови тухли, където се пазят мощите на свети Димитър. Туристите обзаведоха кухните си с качествени калени гърнета, купиха си и ябълки. Гърците продаваха килото за 1 евро. Цените на горивата в гръцката ни съседка варират в зависимост от типа от 1,166 до 1,859 евро.

Всички отдъхнаха от натрупаните умора и емоции в курорта Паралия Катерини, където се радваха на много уютни и евтини таверни с жива музика. Групата се поглези с калмари, салата и вино. Това кулинарно удоволствие им коства по 20 евро, а като бонус получиха и безплатни десерти – плодова салата и шоколадови трюфели. Всичко това беше гарнирано с прекрасно музикално оформление.

На другия ден по пътя към Метеора водачите на групата дадоха две почивки на туристите в изключително живописни кътчета. Първата спирка беше до невероятно красива планина, гледката към която се откриваше от магистралата. След това автобусът спря до българската църква „Св. Параскева”, разположена в долината на река Темпи. В църквата в дълбока пещера, в която се слиза по тясна пътека, е скрито аязмо с изворна вода, която умива хората от всичките им грехове и страхове. Така пречистени, българите потеглиха към Метеора.

Според легендата Метеора е било дъно на океан, а сега място от 200 приказно красиви и величествени скали, на чиито върхове са построени по мистериозен начин огромни манастири. Някога били 29, но след мощни земетресения през годините останали само 6 на брой. По пътя към тях се откроява една скала, която е пълна с червени кърпи и дрехи. Легендата разказва, че преди години едно дете се разболяло много тежко и докато майка му се молела, се появил ангел, който й казал, че детето ще оздравее, но в знак на добрата вест да постави червена кърпа на скалата. Тази легенда я знае всеки грък. Първият манастир, в който влезе групата, беше Големият или Великият метеор. До върха му се стига, след като изкачиш 1200 стъпала. На входа се плаща 2 евро и е недопустимо жена да влезе с панталон или къса пола. На входа раздават специални поли, които всички жени обличат и носят, докато се разхождат по светите места. Манастирите са пълни с музеи и магазини, с документи, ценни предмети, кръстове. Те са истински съкровищници, но снимането е забранено. А когато стъпиш на най-високото място, те обзема усещането, че си на покрива на света и пред погледа ти се разкрива красотата на природата в пълния й блясък.

Скалите са осеяни със заведения, препълнени от туристи. Пътищата и паркингите са пълни с коли, автобуси и в двете посоки и само по чудо се разминават.

Вторият по-атрактивен манастир върху скалите е „Св. Врач”, до който се достига отново по стъпала, но на брой те са почти наполовината от тези при Големия метеор.

Цените навсякъде са като България, но са в евро. Ако у нас обяд или вечеря ти струва 40 лв., то в Гърция същото удоволствие ще ти коства 20 евро. Но за разлика от българите, гърците държат на качеството и обслужването.


 

 

Снимките:

1 Обща снимка за спомен

2   Екскурзоводката Емилия Арсова и шофьорът Румен Стоянов от Перник превърнаха екскурзията в истински празник

3 Богините захраниха с еликсир перничанина Румен Стоянов.

4 и 6 Туристите се хвърлиха във вихрено сиртаки

7 Николинка Байова от Благоевград беше царицата на дансинга

8  Байова и Таня Димитрова хапнаха от вълшебния еликсир, поднесен от богините

9 Българите си напазаруваха за спомен глинени съдове от Гърция

10 Арсова раздаде подаръци от магазина за икони

11 Гръцките богини нахраниха всички с вълшебния еликсир.

12  Мигове от вълшебното пътешествие

14 Всички поеха към Метеора пречистени след визитата си в аязмото

13 и 15 Туристите не пропуснаха да се щракнат на фона на спиращата дъха гледка към Метеора

 

Spread the love