Меркел с ултиматум да промени подхода си към мигрантите до март

Filed under: Свят |

Все повече депутати от консервативния блок на Меркел – ХДС и сродния му баварски (ХСС), критикуват миграционната политика на отворените врати на канцлерката

12-13-01-Merkel

Германската канцлерка Ангела Меркел трябва да осъществи до март планове за намаляване на невиждания бежански поток, защото в противен случай е заплашена от открит бунт в консервативния й политически съюз. Това заяви бившият премиер на провинция Бавария Едмунд Щойбер, цитиран от ДПА.

Все повече депутати от консервативния блок на Меркел – Християндемократическия съюз (ХДС) и сродния му баварски Християнсоциален съюз (ХСС), открито критикуват възприетата от канцлерката миграционна политика на отворените врати, довела до пристигането на над 1 милион мигранти в Германия през 2015 г.

Щойбер, който се опита да стане канцлер през 2002 г. и все още има силни позиции в ХСС, каза в интервю за всекидневника „Зюддойче цайтунг“, че Меркел трябва да ограничи мигрантския поток до март. Той отклони въпроса дали ако тя не направи това, ще се стигне до нейното отстраняване. Според него южната граница на Германия с Австрия би трябвало да бъде затворена, за да се пресече напливът на мигранти. Меркел настоява, че това би подкопало германското законодателство, което дава на жертвите на политическо преследване право да получат убежище.

Канцлерският говорител Щефен Зайберт каза, че Меркел ще се придържа към миграционната си политика въпреки разрастващия се бунт в консервативния й политически съюз.

Меркел ще „заяви отново ясния си дневен ред за националните и европейските задачи“ в усилията за намаляване на потока от мигранти на конференция на ХДС тази седмица въпреки критиките, отправяни от съюзнически депутати, заяви Зайберт.

Подкрепата за имиграционната политика на канцлерката ще бъде подложена на проверка през март, когато има избори в три германски провинции. Консервативният блок ХДС-ХСС губи избиратели за сметка на дясната популистка партия „Алтернатива за Германия“, която се обявява за по-строг контрол върху имиграцията и сурови мерки срещу кандидатите за убежище с криминални прояви.

 

Снимка:

Ангела Меркел

 

Spread the love