Подариха екскурзия на спасителката от Стара Загора Мария

Filed under: България |

Zvezdeva

Областният управител на Стара Загора подари екскурзия на момичето Мария Звездева Стоилова, която спаси шофьор на тролейбус.

Екскурзия до избран културен или исторически обект в страната и илюстрован каталог с най-красивите български места – това е подаръкът, който е получила 15-годишната Мария на среща с областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов.

На срещата са присъствали Латинка Петрова, директор на дома за деца, лишени от родителски грижи „Мария Терезия“, в който живее Мария, Димо Неделчев, директор на Спортното училище, в което учи момичето, както и приятелката на Мария – Яна, с която са били заедно в тролейбуса по време на инцидента, предаде БТА.

Мария е разказала отново за инцидента с шофьора Филип Точев и за това, как се е притекла веднага на помощ, докато другите пътници уплашено са се чудели как да реагират. Тя е признала, че се чувства горда от своята постъпка, но смята, че е дълг на всеки, ако може, да помогне в тежък момент.

Директорката на дома е споделила, че не за първи път Мария проявява гражданска позиция и смелост в трудна ситуация, че е много добро дете и прилежна ученичка. Момичето тренира плуване и директорът на спортната гимназия също изрази задоволство от нейното старание и дисциплина.

Самата Мария е споделила, че иска, след като завърши, да стане треньор по плуване.

На пътешествието момичето – герой, ще замине заедно с приятелката си Яна от социалния дом и с възпитател от училището.

От общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози” пък обявиха, че Мария ще получи безплатна годишна абонаментна карта за ползване на градския транспорт, съобщи topnovini.bg.

В социалните мрежи призовават бизнеса да се отпусне стипендия на момичето, за да изпълни мечтата си да стане преподавател по физическо възпитание и треньор.

На 15 януари Мария Стоилова пътувала с тролейбус към стадиона в Стара Загора. Видяла, че шофьорът Филип Точев паднал върху волана. Без да губи и миг, тя притичала в предната част на тролея, успяла да извади езика му, дала му вода и стояла с него, докато дойде линейката.

„Жив съм благодарение на нея”, категоричен е 43-годишният шофьор на тролейбуса. Той разказва, че му е прилошало, вероятно заради събиране на двете граници на кръвното налягане.

 

Мария е спасила и гражданите, които са пътували в тролейбуса от по-тежък инцидент. Вчера в Спортното училище Мария бе наградена с грамота за благородната си постъпка.

 

Писмо от министъра

От Министерството на образованието съобщиха, че професор Тодор Танев ще се срещне с ученичката от Стара Загора в четвъртък. Днес министърът на образованието й изпрати писмо, в което изрази своето човешко отношение към нейната постъпка.

Ето какво написа проф. Тодор Танев на Мария:

 

СКЪПА МАРИЯ,

 

Позволи ми да се обърна към теб така неформално, тъй като с твоята бърза намеса ти успя да спасиш човешки живот. Ти стана нашата звезда за началото на 2016 година.

Нещо повече – в дни на лоши новини ти ни даваш надежда, че доброто побеждава, че в България има достойни млади хора, които въпреки трудния си житейски път, носят силен дух, борбеност и човечност. Постъпката ти е чест за училището, в което учиш и за всички нас, които полагаме грижи да има повече такива български ученици!

България и светът ще бъдат едно по-добро място за живеене с хора като теб, Мария!

Прегръщам те топло и те каня да ни гостуваш в Министерството на образованието и науката.

Снимка:

Мария и шофьорът, на когото помогна

 

Spread the love