Кметът на Сапарева баня Калин Гелев чества Бабинден със самодейките от „Германея”, подари цветя на майките! Най-възрастната акушерка – 86-годишната Цветанка Кметска – в центъра на празненството

Filed under: Актуално от днес,Сапарева баня |

 

ОбС шефът Иван Куйов гостува на „Горнополска песен” в Овчарци

15-03-01-1

Деня на родилната помощ (Бабинден) отбелязаха по традиция в Сапарева баня и Овчарци. На ритуала в планинското градче присъства кметът на общината Калин Гелев, а в родното си село Овчарци – председателят на Общинския съвет Иван Куйов. Как се е чествал Бабинден в миналото в читалище“Просветен лъч – 1905″ показаха самодейците от фолклорен ансамбъл „Германея“. Сред гостите бяха и зам.-кметът Славчо Коларски, главният финансист Любка Маргина, секретарят на общината Даниела Кьосева и акушер-гинекологът д-р Атанас Льондев.

15-03-01-2

На празника бе и най-възрастната акушерка в Сапарева баня – 86-годишната Цветанка Кметска. В духа на традициите най-младата майка сред присъстващите поля с вода за измиването на ръцете на най-възрастната акушерка.

15-03-01-6

Дошлите на празника десетки млади майки от Сапарева баня почерпиха с приготвените от тях домашни питки, баници и зелници. Кметът Калин Гелев подари на всички акушерки и майки цветя за празника.

Обичаят в Овчарци бе пресъздаден в местното читалище от самодейците от фолклорен ансамбъл „Горнополска песен“. Всяка млада и по-възрастна дама също бе зарадвана с цвете от ОбС шефа Иван Куйов.

 

Снимките:

1 Момент от празника в Сапарева баня

2  Кметът Калин Гелев гостува на самодеците от ансамбъл „Германея”

Най-възрастната акушерка в Сапарева баня Цветанка Кметска уми ръцете си

 

 

Spread the love