Етнически българин осъден за държавна измяна в Русия

Filed under: Свят |

Пращат бившия авиодиспечер в колония със строг режим за 12 г.

16-13-01-Parpulov

60-годишният бивш авиодиспечер Пьотър Парпулов, потомък на българи, бе осъден от краснодарския съд в Русия на 12 г. колония със строг режим за държавна измяна, съобщава сайтът Openrussia.

Парпулов работел на летището в Сочи. Той е признат за виновен за това, че през 2010 г. предал според следствието на жител на Грузия сведения, “представляващи държавна тайна”, с което нанесъл ущърб на Руската федерация.

Бившият авиодиспечер не признава вината си и в последното си изявление часове преди присъдата е поискал да бъде оправдан напълно. Според него сведенията, наречени „държавна тайна”, не могат да бъдат засекретени, той като свидетелстват за нарушаване на закона от страна на длъжностни лица. Информацията била публикувана в интернет, включително на сайта на вестника на Министерството на отбраната “Красная звезда”.

Парпулов е арестуван и обвинен в държавна измяна през 2014 г. – 4 г. след пътуването му в Грузия. Делото му е една от първите лястовички на новата руска шпиономания от 2014-2015 г. Миналата години само в Москва по същия член на НК са били арестувани над 20 души.

На обвиняемия не са били представени т.нар. секретни документи, за чието разгласяване той е обвинен. Предложили му да признае вина срещу намаляване на присъдата, но той не се съгласил. Делото с гриф “Строго секретно” е гледано при закрити врата.

Малко преди присъдата Парпулов написал от затвора: “Не мога да призная нещо, което не съм извършил. И дори да не видя повече семейството си, няма да се предам”. В същото писмо мъжът разказва, че предците му се преселили в Русия от България в края на XIX в., защото вярвали в нейната сила и гостоприемност. Водели със себе си и стадо овце. “Но понякога, когато се будя и гледам решетките, не знам струвало ли си е да идват тук. Едва ли в България може да се случи нещо подобно. Заедно с овцете те са донесли и своето заколение”, пише Парпулов.

 

Снимка:

Осъденият бивш авиодиспечер Пьотър Парпулов

 

Spread the love