Показаха тайни снимки на поета Биньо Иванов по повод 77-годишнината от рождението му в Кюстендил, шефът на „Закрила на детето” Методи Джонев: Наричаха го алкохолик и несретник, а той беше уникат

Filed under: Култура |

 

Digimax A50 / KENOX Q2

Непоказвани фотоси на поета Биньо Иванов, негови стихосбирки в превод на няколко езика показаха от кюстендилското читалище „Братство“. Без предварителна покана и обявяване на откриването на фоотодокументалната изложба по повод 77-годишнината от рождението на поета присъстваха най-верните му приятели – директорът на Дирекция „Закрила на детето“ Методи Джонев, който е и поет, съпругът на радиожурналистката Катя Кашукеева – Явор и общественикът Венци Филипов. „Всички се отнасяме към Биньо Иванов с голямо уважение. Ние продължаваме да пазим неговата памет, Биньо Иванов е един от талантливите български поети. Неслучайно на негово име обявихме и литературен конкурс. Претърпяхме много негативи за това, че нарекохме конкурса на негово име, но все пак това е един емблематичен конкурс, който ще поддържа жив спомена за Биньо Иванов“, каза председателят на читалище „Братство“ Иван Андонов.

„След повече от 10 години съм на път да си върна дълговете към Биньо, вчера си получих по интернет книгата за Биньо. В рамките на десетина дни всеки може да прочете какво мисля за него. Биньо беше феноменален поет от свръхкласа, той е уникат, не възразявам да го титуловаме значим български поет. Преди 3-4 години или може би малко повече Унгарската академия на науките направи своето проучване и Биньо се беше озовал като най-модерен поет в Европа за 50-те години на миналия век“, каза Венцислав Филипов.

Тази година в конкурса за поезия в памет на Биньо Иванов е поетът Методи Джонев. „За Биньо е редно да се говори и като за жив човек, написал съм над 40 стихотворения за него, и то приживе. Нашето приятелство беше около 40 години и съм се наслушал на какво ли не – че бил пияница, алкохолих, несретник… Малцина бяхме в България, които приживе го оценихме като колосален поет, той беше естет, имаше такива възгледи за поезията и много добър приятел. Сега той щеще да е на 77 години и не знам защо така побърза да се скрие от земята, реши да лиши публиката си и напусна този свят”, сподели Методи Джонев.

 

Снимкa:

Председателят на читалище Братство Иван Андонов, Явор Кашукеев и Методи Джонев

Spread the love