Ченалова: Цацаров притискаше Янева Цветанов да бъде осъден

Filed under: България |

Chenalova

Бившата съдийка Румяна Ченалова заяви, че главният прокурор Сотир Цацаров е притискал Владимира Янева зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да бъде осъден.

Неотдавна Ченалова обяви, че ще проговори за делата срещу бившия вътрешен министър, които започнаха в Софийски градски съд, когато тя работеше там, а негов председател бе Янева.

В „Шоуто на Слави“ снощи Румяна Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт“, заяви, че държи на думата си, затова :

„Осъждането на г-н Цветанов не беше случайно. Главният прокурор, когато делото влезе в съда, заяви на г-жа Владимира Янева, че ако иска да остане председател на СГС, Цветанов трябва да бъде осъден. И трябва да ви кажа, че включително бях помолена да разговарям със съдията, на който бе разпределено делото, на което аз категорично отказах. Ако си спомняте, двете присъди на г-н Цветанов бяха прочетени в рамките на 2 или 3 последователни дни“. По думите й зам.-председателят на ГЕРБ знае това, но не от нея. Тя разказа, че когато съдия Любомиров прочел оправдателната присъда (на 26 май 2014 г. Десислав Любомиров от СГС оправдава бившия министър, че е изплатил 50 000 лв. обезщетение на бившия шеф на антимафиотите Орлин Тодоров, б.р.) на следващия ден в съда пристигнали служители на ДАНС. Те иззели записи от камерите и извършили проверки.

„Главният прокурор, не знам по какви съображение, това само той може да каже, постави Владимира Янева в ситуация да избира – или да остане председател на СГС и Цветанов да бъде осъден, или да бъде оправдан и тя да си отиде. И тя направи този избор“, добави тя.

Ченалова подчерта, че вече разбира бившата си шефка. По думите й Янева просто е защитавала себе си, когато й предлагала пари, само и само да не говори срещу главния прокурор по медиите. Тогава Янева директно й заявила, че трябва да има жертва преди доклада на ЕК и това ще бъде тя.

Румяна Ченалова, която бе наречена от френския посланик „гнила ябълка“, обяви, че е искала да говори за тези неща, но нямало кой да я чуе.

„Познавайки Владимира Янева и виждайки начина на работа, начина на управление на СГС и контактите с главния прокурор, контакти с премиера, контакти с председателя на ВАС (Герги Колев, б.р.), системни близки ежеседмични контакти с членовете на ВСС, аз нямаше на кого и пред кого да кажа. Аз не мога да отида при главния прокурор и да му кажа: Аз знам, че вие сте извършил нарушение“.

По повод твърдението в записите, че не минава назначение в съдебната система без одобрението на Делян Пеевски, тя каза, че той се е оказал човек, който – „дали сам или с определени съветници“, е разбрал колко е важно да имаш медиен контрол и да контролираш съдебната система.

„Връзките на г-жа Янева с Пеевски бяха много близки. Чести, може би в рамките на всяка седмица срещи. Всеки ден българските граждани научават – как Делян Пеевски купил „Техномаркет“, как сградата на бТВ, как участвал в поръчката на за магистрала „Хемус“, „Химко“… Нищо не се случва. Не се образуват проверки, не се образуват досъдебни производства, или ако се образуват, те не се огласяват“, добави Ченалова.

По думите й лидерите на съдебната система, какъвто е главният прокурор, дължат на обществото гласност. Тя даде пример със „страшната информация“ за нейното издирване, публикувана на сайта на прокуратурата, и попита:

„Кога прокуратурата ще каже, че срещу трима български политици в Лихтенщайн се извършва проверка за пране на пари? Че проверява какви са доходите на Делян Пеевски, позволяващи му да купува неща за милиони – за пране на пари. За лицата, които са имали доходи за милиони в КТБ, какъвто е Александър Сталийски. А не, че е арестуван таксиметров шофьор например…“

 

Снимка:

Проверяват се политици за пране на пари в Лихтенщайн, но прокуратурата мълчи, заяви Румяна Ченалова

Spread the love