Вълчев: Кунева щеше да подаде оставка, ако не беше избрана

Filed under: България |

 

Реформаторът призна, че изборът е поставил три групи въпроси – има ли мнозинство, има ли правителството достатъчно подкрепа, защо се получи нисък кворум и какво става в РБ

25-12-01-Valchev

Даниел Вълчев от ДБГ заяви, че ако Меглена Кунева не беше избрана за министър на образованието, това щяло да доведе до сериозни политически сътресения.

25-12-01-Kuneva-zvonets

След като в сряда вицепремиерът беше избрана „на косъм“ – с гласовете едва на 104 депутати, вчера съпартиецът й и бивш просветен министър коментира пред Нова тв: „Формално изборът на един министър не води до падане на правителството, но на всички е ясно, че ако г-жа Кунева не беше избрана, след това щеше да си подаде оставката като вицепремиер, аз нямам никакво съмнение за това“. Той призна, че изборът на Кунева е поставил три групи въпроси – има ли мнозинство и има ли правителството достатъчно подкрепа, защо се получи нисък кворум и какво става в Реформаторския блок. По думите му Патриотичният фронт, който не подкрепи Кунева, е изтъкнал аргумент, който му се вижда разумен – че скандалът в образованието идва, защото българският дух, невазисимо дали в учебниците или не, започва да залинява.

„Затова би било добре да има министър с по-ярко изразен патриотичен профил. Действително Кунева може би има в публичното пространство такъв образ. Разбира се, тя няма този профил на мустакатия балканджия, който на две ракии се замечтава за България на три морета. Но да си патриот, не значи това”, добави Вълчев. По думите му и АВБ са имали основания да не подкрепят промените в правителството, като една от тях е, че оказват силен натиск върху премиера Борисов по повод забавената кандидатурата на Ирина Бокова за главен секретар на ООН. Втората, изтъкна той, АБВ реагираха остро на внесения от Кунева антикорупционен законопроект.

„Според справка на Сметната палата – от 55-членно ръководство в АБВ, 17 души са с неверни декларации за доходи и имущество. Ако този орган – националното бюро за противодействие на корупцията, вече щяхме да имаме 17 образувани производства“, добави Даниел Вълчев.

Вчера Меглена Кунева би звънеца като министър на образованието. Новата шефка на МОН зае официално поста.

Кунева встъпи в длъжност на специална церемония, на която пое министерството от предшественика й проф. Тодор Танев.

Смяната на караула стана с официалното връчване на звънец, който Кунева веднага разклати и зазвъня. Училищната камбана се предава от министър на министър като символ на приемственост и успех.

„Моля за вашите аплодисменти за новия министър, г-жа Меглена Кунева“, обяви вече бившия Танев по време на официалното представяне на сядащата в стола му Кунева.

 

Снимка:

Даниел Вълчев

 

Меглена Кунева бие звънеца като министър на образованието

Spread the love