Върховният касационен съд: Радомирската хижа „Орлите” е общинска собственост, туристите загубиха делото

Filed under: Радомир |
25-04-02 може и само за сайта снимката-хижа Орлите

Радомирската хижа „Орлите”, обект на дългогодишна съдебна сага

 

Върховният касационен съд сложи точка на безкрайно дълъг спор с решението си, че хижа „Орлите“ е собственост на община Радомир.

Становището на най-висшата съдебна инстанция е окончателно. Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване на решението на Окръжен съд – Перник, който постанови, че хижата е собственост на община Радомир. С това се сложи край на дългата сага, свързана със собствеността на сградата и прилежащия терен.

През 2014 г. Туристическо дружество „Орлите“ заведе дело срещу община Радомир в районния съд в града, с което поиска съдът да признае, че дружеството е собственик на недвижимия имот. Делото бе спечелено от общината, но дружеството обжалва в Окръжен съд – Перник. По-висшата инстанция потвърди решението на РРС, но дружестото подаде иск до Върховния касационен съд. След като ВКС не допусна касационното обжалване и се произнесе на 20.11.2015 г., съдебното решение влезе в законна сила. Туристическа хижа „Орлите“ е собственост на община Радомир, която може да се разпорежда с нея. Хижата е обявена за общинска собственост през 2004 г., а през 2014 г. ТД „Орлите“ завежда дело за собственост срещу общината. Хижа „Орлите“ е влизла в Програмата за развитие на туризма на територията на община Радомир. Пътят до нея е ремонтиран и главната цел е да се намери най-подходящият стопанин, който да подобри състоянието на обекта, инфраструктурата около него, да възстанови ски пистата и влека и да създаде по-добри условия за посетителите. Самата съдебна сега се точи по всички инстанции. Туристите претендираха за собствеността на обекта, тъй като според тях е бил строен от дружеството. Пламен Алексиев обаче отстояваше точно обратната позиция, тъй като общината притежава акт за собственост, изградила е подхода до хижата, има проекти, с които тя ще бъде свързващо звено за няколко туристически маршрута. Предвижда се и разширение на намиращата се в района ски писта. Има идея тук да се правят зелени училища и хижата да се превърне в любимо място за отдих и за възрастни, и за деца и младежи. Заради съдебните дела реализацията на всички тези идеи бе спряна.

 

Spread the love