Председателят на Адвокатската колегия в Кюстендил Васил Иванов: Депутатите бавят 1 година Закона за адвокатурата, готови сме за протести

Filed under: Дупница,Кюстендил |

 

Digimax A50 / KENOX Q2

Васил Иванов

Кюстендилските адвокати скочиха срещу протакане разглеждането в Народното събрание на новия проектозакон за адвокатурата. Той е внесен през януари миналата година. „От 15 януари 2015 г. няма никакво движение по обсъждането на законопроекта. Ние настояваме законът да мине на обсъждане в пленарна зала, като преди това да се разгледа и в правната комисия“, коментира председателят на Адвокатската колегия Васил Иванов. Гилдията под Хисарлъка е солидарна със своите колеги от Благоевград, които се готвят да излязат на протест срещу мудното придвижване на новия закон.
Васил Иванов припомни, че в Благоевград за председател на Адвокатската колегия бе избран Иван Чолаков, който е един от хората, допринесли най-много за изготвянето на закона.
„Ако депутатите в парламента продължат с тромавите си действия по приемането на новия закон за адвокатурата, не са изключени протести в цялата страната“, прогнозира Васил Иванов. Относно поведението на гилдията в Кюстендил той заяви, че евентуални протестни действия ще бъдат предприети, след като бъде проведен вторият тур по избор на новото ръководство на Адвокатската колегия.
С лентички на реверите си адвокатите от Кюстендил излязоха символично на протест на 16 април миналата година, точно в Деня на Българската конституция.
По този начин те искаха да напомнят на избраниците в Народното събрание по-бързо да гласуват закона за адвокатурата, който е променян 11 пъти през последните години

 

 

Spread the love