Потресени очевидци по време на Европейската купа: Конете на Пепи Вуков вилняха като луди из Боровец, строшиха колата на бизнесдамата Богиня Ристанова

Filed under: Самоков |

 

Като по чудо няма жертви, хората: Разбра ли кметът Георгиев за кошмара с отвързаните животни, докато прави мили очи на министрите, кой контролира конярите

32-01-Samokov_Borovec-020

Очевидци разказаха, че конете са били вързани на ограда, която не става и за подпалки.

Побеснели коне вилняха в центъра на курорта Боровец навръх състезанието за Европейската купа, пометоха коли и изкараха акъла на туристите. Кошмарната „атракция” се разигра около 11 часа на обяд, точно когато курортът Боровец е най-оживен.

32-01-04

Кметът Горгиев посреща ВИП гости, докато отвързаните коне едва не смазаха туристи в Боровец.

Впрегнати във файтон коне се откъснаха от стоянката им, намираща се до полицейската караулка, и полетяха светкавично в галоп по главното шосе. „Разминаваха се на косъм с туристи, удряха се в каквото срещнеха. При разминаването като куршуми между туристи и файтон туристите се вайкаха и се държаха за главите от страшната гледка”, звъняха с потресаващия разказ очевидци на редакционните телефони. Благодарение само на късмета си със сблъсък с конете се разминаха десетки гости на Боровец. Развилнелите се коне обаче нанесоха материални щети по паркираните коли.

144-01-03-Ивайло-Трайков-началник-на-РУП-Самоков-copy

Ивайло Трайков

Очевидци съобщиха, че първият пометен от конете автомобил бил на собственичката на магазин Богиня Ристанова. Возилото е със счупена броня. Хвърчащите със 100 км в час животни се удряли и в други коли. За да е пълна картинката, след тях хвръкнали да ги озаптяват и полицаите със светещи буркани, но без сирени. В гонката се юрнали и  файтонджии, а полицаите не са имали възможност дори да отцепят районите, съобщават още очевидци.

Обезумелите животни са се удряли от едно дърво в друго и спират сами, но имали контузии. Според очевидци – викачи пред кръчмите, стопанинът на четириногите е Пепи Вуков от самоковското село Белчин, който се е разминал на косъм със сърдечния удар.

„Това се случва в Боровец за пореден път“, съобщиха викачи и дългогодишни бизнесмени от курорта. „За пореден път подобна атракация изправя косите на туристите в курорта. В неделя, докато кметът Владимир Георгиев, негови колеги от общината, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министър Ангелкова и още куп ВИП личности се радваха на пистата в курорта, конете щяха да изпомачкат сума ти народ”, коментираха хората.

Конете си имат стоянки от години в кк Боровец. Точно на метри до кабинката на полицаите. Конете са вързани за тънка ограда, която дори не може да послужи за подпалки, камо ли да удържи десетина коня с файтони, разказаха собственици на заведния в Боровец. Именно тази ограда се е счупила, а  конете се уплашили и се втурнали да тичат като обезумели.

По правило стоянките се определят от кмета на общината и с решение на Общинския съвет. Също така общината събира такси от конярите за сезона, а има и отговорен служител на общината, който отговаря специално за Боровец. „Вършат ли си работата в общината?”, попитаха хората. Изплашени туристи попитаха никой ли не е забелязал, че стоянката е некачествена, защо не е обезопасена и кой контролира тези обекти – кой е специалистът от общината и ще му се потърси ли отговорност?

Потърсен за коментар, шефът на Полицейски участък –Боровец, който обслужва територията на курортния комплекс, Янко Рогачев не даде информация. Той поясни, че в неделя не е на работа и нямал данни за случая, не знаел нищо.

В понеделник сутринта Рогачев отново ни остави без отговор, препращайки ни към говорителката на МВР-София Мариола Маркова, като поясни, че той не е пресцентър и не може да изнася информация. Маркова пък не отговори на телефона си. Наложи се да безпокоим шефа на самоковската полиция Иво Трайков, който е в болнични след операция, но с работещ телефон. Той поясни, че ще провери случая и ще се опита да даде официална информация. Шефът на Криминална полиция-Самоков Филип Благоев, който временно замества Иво Трайков, потърсен за коментар, също не вдигна телефона си. До радакционното приключване на броя нито едно отговорно служебно лице не застана пред обществеността, за да даде подробноси за драмата.

„Това е нещо типично за самоковските ширини. Правят се усилия, организират се състезания, лъска се имидж на Боровец, но проблемите явно няма да се решат. Като се правят опити за потулването на проблемите и инцидентите в Боровец, те няма да се решат, ако ще и 50 министри, кметове и заместниците им да се возят като в лебедово езеро из пистите”, заявиха бизнесмени.

„Крадат конете ни в Боровец и никой не ги намира.

Кражбата на коне отскоро се превърна в често явление”, оплакаха се още хората. Известните дългогодишни професионални ездачи Огнян и Васил Стойчеви от Самоков съобщиха, че от конюшнята, която се намира над Боровец, преди дни са им изчезнали като дим два коня за хиляди левове, с които участват на международни състезания. Полицията не е открила нито следите им, нито крадците им. “Безсилни сме. Тука конската мафия е по-силна от тази в Сицилия. Ще успеят ли да овладеят кражбите на коне – положението е отчайващо”, споделят потърпевшите коняри от Боровец. Животните се продават и собствениците им никога не стигат до тях. В някои от случаите просто биват превръщани на кайма и се изяждат – това сочат разследванията на потърпевши. За жалост разследванията на полицията не стигат до обектите и остават в графата “срещу неизвестен извършител”.

Spread the love