Яйцата са истински склад за витамини и минерали, белтъците укротяват вълчия апетит

Filed under: Здраве |

здраве

Доскоро в цял свят се тиражираше “новината” за вредата от холестерина – нищо добро не ни чака, ако ядем яйца: това е тежка храна, която не само че е трудно смилаема, но удря и по черния дроб. А всъщност яйцата просто трябва да се включат в дневния ни хранителен режим, защото:

1. Яйцето е евтин източник на животински протеин

Протеинът в яйцата почти напълно се абсорбира от организма: 98%. Това позволява да се поддържа оптимална мускулна маса.
В допълнение използването на яйчен белтък намалява прекомерния апетит (според учените с почти една трета!)

2. Яйцата са истински склад за витамини и минерали

Яйченият жълтък може да се смята за естествен мултивитаминен комплекс: в неговия състав има 15 витамина и ценни минерали с микроелементи. Особено важно е съдържанието на витамин A (5% от средната дневна норма в едно яйце) и D (10% от дневната норма), които често липсват в нашата традиционна диета.

3. Употребата на яйца помага да се запази здравината на костите

Именно наличието на витамин D в жълтъка на яйцата осигурява усвояването на калция и фосфора, които са важна част от защитата срещу остеопороза, която с възрастта започва да застрашава всички.

Редовната употреба на яйца осигурява силни кости и здрави зъби!

4. Яйцата укрепват имунната система

Поради големите количества от витамини и други биологично активни вещества яйцата имат положителен ефект върху имунитета. По-специално в кокошите яйца се съдържа пълен набор от незаменими аминокиселини за организма, така че хората, които ги използват, са снабдени с надеждна защита срещу инфекции.

Освен това едно яйце на ден осигурява достатъчно лутеин, който предпазва очите от свързаната с възрастта дегенерация.

5. Използването на яйца подобрява дейността на мозъка

Аминокиселините, които се съдържат в яйцата в големи количества, осигуряват скоростта на реакцията. Например тирозинът е задължителен за хората, които се занимават със сложна умствена работа и физически труд. Яйцата съдържат и триптофан, който увеличава производството на “хормона на щастието” – серотонин.

6. Яйцата намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Същият този холестерол, който мнозина считат за виновник за атеросклероза, след ядене на яйца не се увеличава. Всяко яйце съдържа достатъчно вещества, които помагат не само да преработят мазнините, но дори и регулират кръвното налягане, и имат и отлични противовъзпалителни свойства. А фосфатидите в яйцето предпазват от запушване на съдовете с атеросклеротични плаки. Източник: Другите новини

Spread the love