На вниманието на РИОСВ – Благоевград: Дупничани: Строителният предприемач Александър Палчев ли изпуска отровни коктейли в река Джерман, изби рибата, ВиК шефът И. Илиев: Палчев няма връзка с градския колектор

Filed under: Благоевград,Дупница |

Мръсните бомби гърмят в Дупница заради икономии, бизнесмените се скъпят да си плаща на ВиК, за да гълта мръсотията, Палчев: Нямам предприятие в града

 Стоимен Лондрев: Инспектор взе проби, отказа да се докосне до водата

„Арома” ли запени централните улици „Княз Борис I” и „Христо Ботев”, питат дупничани

250-01-02 Палчев

Александър Палчев

„Двете строителни предприятия на Александър Палчев за производство на сухи строителни смеси и замазки никога не са били включени към градския колектор.

37-01-01 Стоимен лондрев DSC00411 copy

Стоимен Лондрев

01-01-iliqn-iliev3

Илия Илиев

37-01-01 РИОСВ Ангел-Георгиев.jpeg

Шефът на РИОСВ Ангел Георгиев

Палчев никога не е плащал такса за пречистване на отпадни води, а предприятието съществува от близо 20 години. Той не ползва и питейна вода от ВиК – Дупница, водоснабдява се от канал на „Напоителни системи”.

37-01-01 VSNGELIA-IVANOVA vlavo

Вангелия Иванова

37-01-01 410

Възможно ли е фирма да бърка своите строителни коктейли, които предпочита да излее в реката вместо в канализация, питат рибарите.

„Двете строителни предприятия на Александър Палчев за производство на сухи строителни смеси и замазки никога не са били включени към градския колектор. Палчев никога не е плащал такса за пречистване на отпадни води, а предприятието съществува от близо 20 години. Той не ползва и питейна вода от ВиК – Дупница, водоснабдява се от канал на „Напоителни системи”. Нямам представа къде може да изхвърля отпадната вода. Твърде вероятно е това да е в река Джерман, която минава покрай предприятието му, но това трябва да го кажат други институции като например РИОСВ – Благоевград, които отговарят за опазването на околната среда и водите. Ще направя проучване и ще изпратя в писмен вид до редакцията каква е точната ситуация в индустриалната зона на Дупница в участъка на Самоковско шосе. Там е и бензиностанция „Лукойл”, има много автомивки и въпросът къде изтичат отпадните им води заслужава внимание”, заяви за вестник „Вяра” шефът на ВиК – Дупница Илия Илиев в отговор на читателски писма.

„Приближеният до Братя Галеви – бизнесменът Александър Палчев, ли изсипва смъртоносни смеси от производството на строителни мазилки по течението на река Джерман, или собствениците на автомивките замърсяват реката? С този въпрос звъняха на редакционните телефони рибари от Дупница, загрижени за състоянието на реката. „Безобразието се наблюдава рано сутрин или в почивните дни. Цялата река побелява, а по повърхността и брега виждаме мъртва риба. Кефалите и мрената, които са индикаторите за чистотата на водата, се търкалят с обърнати кореми. За съжаление се връща времето, когато „Фармация” АД дотолкова беше замърсила реката, че в нея нямаше и жаби. В момента „Актавис” е свързан с пречиствателната станция на Дупница. Нека прокуратурата да провери кой заобикаля закона и дали фирмата на Александър Палчев заобикаля пречиствателната станция, за да избягва такси. Искаме да знаем колко е платил за тази услуга. Възможно ли е фирма да бърка своите строителни коктейли, които предпочита да излее в реката, вместо в градската канализация, тъй като трябва да плаща на ВиК-Дупница за пречистване на водите”, питат рибарите.

Дупничани сигнализираха, че недоволство буди и фактът, че след обилните дъждове по улиците „Княз Борис I” и „Христо Ботев” се наблюдава странна бяла пяна. Помолен да коментира сигнала и притесненията на дупничани, Александър Палчев заяви: „Аз нямам предприятие в Дупница. Благодаря ви”.

„Това не е от фирмата, която поддържа чистота и хвърля шампоан. А явно някой тайнствен замърсител използва колектора за дъждовна вода, като зауства в него производството си”, заявиха дупничани. Хората подозират, че това е дело на фирма „Арома”. „Не се знае какъв е химическият състав, но той е предпоставка за пътнотранспортни произшествия, тъй като образува възглавница между гумите на колите и асфалта.”

Шефът на ВиК Илия Илиев беше категоричен, че това не е от предприятието, тъй като лично е проучил въпроса. „Става въпрос за вещество, което се отделя от дърветата по улицата.”

„Идваха и от Басейнова дирекция, и откъде ли не, за да проучват какъв е този химикал, който се пени в реката. Лично аз ги виках. Точно там, където се завърта водата, се получава една пяна. Тя е страшно отровна. Не зная откъде идва. Може да идва от предприятия, може да идва от автомивките, мисля, че всичко тук се излива. Не искам да конкретизирам и да споменавам имена. Най- малко искам да споменавам името на строителния предприемач Александър Палчев, той ми е приятел. Откъде идва това, трябва да установят контролните органи. Такова нещо се появява и в река Струма, там даже положението е още по-трагично.

Тук на място беше инспектор Икономов. Направи снимки, взе проби. Даже казах така „Ще сляза в реката, ще напълня една кофа вода и ще ти полея, за да си измиеш ръцете.” Той беше категоричен: „В никакъв случай”. С една дума водата е толкова чиста, че не смее да я пипне. Всяка сутрин гледах измрели риби. От известно време не съм виждал, може всичката риба да е измряла вече”, заяви рибарят Стоимен Лондрев.

Потърсихме за коментар и Александър Палчев, който реагира като ужилен. „Нямам такава фирма, нямам такива предприятия, не зная за какво ме питате”, заяви Палчев и затвори телефона панически.

Припомняме, че срещу прочутия бизнесмен Банка ДСК води дело за афера за 8 млн. лв. Делото е в ръцете на съдия Красимир Бамбов, който подари свободата и изведе от ареста тарторите на организираната престъпна група на Дупница Пламен Галев и Ангел Христов. Александър Палчев е бивш полицай от екипа на Пламен Галев и Ангел Христов. Заедно с тях напусна системата и се превърнаха в бизнесмени, като разкриха обръч от строителни фирми, с които окупираха строителството на пътната инфраструктура на страната, в курортите и обществените поръчки в община Дупница.

Александър Палчев е заложил в ДСК огромна част от имуществото на строителна фирма „Евро микс замазки” и изтеглил кредит от 7 693 804,07 лв. Адвокатите на ДСК твърдят, че дружеството длъжник, начело с Палчев, не е в състояние да изплати задълженията и е неплатежоспособно.

Палчев заложил в ДСК, а после продал на баща си Радко Палчев, на приятелката си Иванка Спасова и на управителя Ивайло Зарев цялото си имущество за смешни пари от порядъка на 200 лв.

От прокуратурата веднага започнаха разследване за злоупотреба в особено големи размери, свързани с данъчни престъпления и имущество – движимо и недвижимо, продадено по закононесъобразен начин на трети лица. Според прокуратурата Александър Палчев се явява съдлъжник на ДСК, като цялото му имущество е под особен залог на банката и без нейно решение той не може да продава, уточниха прокурори. Въпреки ипотеката и обременеността за залога той продава, в което се състои престъплението. Делото е под наблюдението на специализираната прокуратура „Антимафия”.

Бамбов назначи съдебно-счетоводна експертиза, която да изследва финансовото състояние на дружеството за периода 01.01.2011 – 31.12.2013 г. Експертизата ще се извърши от вещото лице Георги Спиров срещу депозит от 750 лв.

Вестник „Вяра” се ангажира да изпрати сигнал до РИОСВ и да поиска официална информация за екологичните аномалии в Дупница. Очакваме отговори от шефовете на РИОСВ-Благоевград Ангел Георгиев и на Басейнова дирекция-Благоевград Вангелия Иванова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love