ЮЗДП наказва горските, глобили дядо Асен от Церово, че отрязал изсъхнал дъб в собствената си градина

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Кюстендил |

Инж. Дамян Дамянов чака писмени обяснения от горския надзирател Пламен Александров и старши лесничея инж. Костадин Мадолев

38-04-01-асен2

Асен Канджев показва къде е отсечено дървото.

Югозападното държавно предприятие ще накаже горски служители за некоректно и необективно издаване на акт на жителя на село Церово Асен Канджев. Това стана ясно, след като приключи проверката, назначена от ръководството на ЮЗДП по случая.

268-01-02 damianov11

Инж. Дамян Дамянов

На 14 януари миналата година горският надзирател Пламен Александров и старши лесничеят инж. Костадин Мадолев издават акт на 70-годишния Асен Канджев, след като той е отрязал изсъхнал дъб в собствената си градина. Наложило се е възрастният мъж да продаде магарето си, за да плати глобата.

Проверката е установила, че цялата актова преписка е изготвена некоректно и необективно от Пламен Александров и инж. Костадин Мадолев. Но отговорност за това има и директорът на ТП „ДГС Благоевград” инж. Калин Зашев, който своевременно не е проверил изложените факти и обстоятелства.

Посочено е, че нарушителят е заловен на мястото на сечта, което не отговаря на истината. Горските служители спират Асен Канджев с натоварените на магарето дърва за огрев в края на селото, до гробищния парк, като същите не са маркирани с марка и лицето няма документ за тях.

„Очаквам писмени обяснения от горските служители, след което ще предприемем действия за налагане на наказания. ЮЗДП ще възмезди Асен Канджев по начин, предложен от него”, заяви директорът на предприятието инж. Дамян Дамянов.

Приключи проверката на ЮЗДП в ТП „ДГС Благоевград” и по друг случай, по който е установено, че няма пропуски при осигуряването на дърва за огрев на местното население от село Церово.

През 2015 г. от предвидените общо за територията на стопанството 1202 куб. метра са добити 944 куб. метра. И въпреки че кметът на с. Церово Лефтер Едипов миналата година не е представил списък на лицата, нуждаещи се от дърва, са заложени 61 куб. метра и реално добити и отчетени – 31 кубика.

Същевременно статистиката на съставените актове в района на благоевградското териториално поделение сочи, че близо 1/3 от нарушенията са в землището на с. Церово, като изцяло практиката е да се транспортират незаконно добитите дърва на самар с магарета.

 

 

Spread the love