Мигранти щурмуваха македонската граница, полицията използва сълзотворен газ

Filed under: Свят |

 

14 000 чакат да продължат пътя си през Македония към Западна Европа

42-13-01-makedonia-shturm-3

Македонската полиция използва сълзотворен газ, след като мигранти щурмуваха оградата на гръцко-македонската граница.

Mигрантите избиха металната врата и се разположиха на железопътната линия, за да блокират движението. Мъже, жени, деца успяха да си пробият път през гръцкия полицейски кордон и се опитаха да преминат през теленото заграждение на границата и да влязат в Македония с викове „Отворете границите“.

Македония отново затвори границата си, след като в неделя пропусна 350 души. Повече от 7000 души чакат в гръцкия град Идомени, за да продължат пътя си през Македония към Западна Европа. Около 6500 са в палатков лагер в Идомени, а още 400 души лагеруват край бензиностанция на 17 километра от града.

Започващото пролетно затопляне донесе засиленото напрежение по т.нар. Балкански път. Притокът към гръцките острови се засилва. Очаква се в някои райони на Гърция да бъде обявено извънредно положение заради бежанската криза.

По данни на медии около 25 хил. бежанци, пристигащи от Турция, са блокирани на гръцка територия.

Фрегати на НАТО поеха контрола на морския път. Част от бежанците остават на островите, а други се прехвърлят в Пирея, Кавала и Солун. Местните власти предоставят временни лагери за настаняване в закрити спортни зали и бивши военни поделения.

ЕК съобщи вчера, че подготвя планове за действие в извънредна ситуация. Ако Атина представи своите планове в тази посока, ЕК има множество възможности за съдействие и за покриване на 85% от разходите, каза говорителят на ЕК Мина Андреева, цитирана от БТА.

Атина обмисля да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределение на бежанците по квоти между всички европейски държави.

Миналата есен ЕС прие квотното правило за разселването на 160 хиляди мигранти, от които 140 хиляди досега се намират в Гърция и Италия, а останалите са в държави извън ЕС (основно Турция). Преди дни комисията съобщи, че по квотите досега са били разселени не повече от 500 души.

 

Снимка

Македонската полиция използва сълзотворен газ при щурма на мигранти на оградата.

 

Spread the love