Меркел отказа да приема струпаните при Гевгели бежанци

Filed under: Свят |

Македонските власти изпратиха допълнителни военни и полицейски части за охраняването на южната си граница

44-13-01-Merkel

След среща с хърватския си колега Тихомир Орешкович в Берлин канцлерът Меркел заяви, че Германия няма да приема бежанци от границата между Македония и Гърция.

Струпалите се там хиляди бежанци трябва да бъдат устроени от местните власти, допълни германският канцлер.

„Телевизионните кадри с разпръскване на мигранти в опит да достигнат до Западна Европа през Балканите показват неотложната нужда заплануваната за 7 март среща на върха на Европейския съюз с Турция да вземе решение за справяне с мигрантската криза“, посочи Ангела Меркел, цитирана от БНР.

Германия иска да прекрати политиката на свободно пристигане на бежанци на нейна територия и да се върне към нормалното действие на шенгенската система.

Страната прие бежанците, струпани в Унгария миналата година, но страни като Гърция имат условия да приемат бежанци и трябва да се справят с това, поясни още германският канцлер. Меркел обаче каза, че Гърция има нужда от подкрепата на целия Европейски съюз и това ще е акцент на срещата на върха следващия понеделник.

В бежанския лагер край гръцкия граничен пункт Идомени в момента има около 10 000 бежанци, които на мирен протест заявиха, че не искат нищо друго от Македония, а само да ги пусне да преминат към Западна Европа.

Преди два дни македонската полиция използва сълзотворен газ, след като мигранти щурмуваха пограничната ограда.

Македонските власти изпратиха допълнителни военни и полицейски части за охраняването на южната си граница с Гърция, за да бъдат предотвратени опитите за нелегално преминаване на границата. Македонската полиция засега не пуска бежанци, защото граничният пункт не се охранява от гръцката полиция.

 

Снимка:

Канцлерът Меркел и хърватският премиер Орешкович

 

Spread the love