Животновъди в Пиринско едва свързват двата края, оплакват се от нечестно разпределени пасища, Велин Мицев: Едва удържаме бунта

Filed under: Благоевград,Радомир,Разлог |

Христо Андреев от Разлог: Всеки месец се чудя как да осигуря храна за стадото

45-04-03

Христо Андреев от Разлог

Животновъди от Пиринско се оплакаха, че са на ръба на оцеляването. Липсата на пазар за продукцията им и неправилното разпределяне на земите за паша са само част от проблемите. Христо е млад и образован, избрал е да отглежда животни в Разлог. Всяка година той се изправя пред проблема за осигуряване на храна за стадото. Попълва документи за пасища, но често ливадите отиват при хора, които дори нямат животни. „Пишат доста ливади, без да имат животни, без да се оправдават, а за нас, които се борим и искаме да има пасища за нашите животни, е много кофти”, споделя Христо Андреев пред Би Ти Ви. Надеждите на младия животновъд са в промяната на закона, влязла в сила миналия месец. „Трябва да има ред, дисциплина, а не може да се пише пасбища, да се произвежда зърно, да се продава някъде, където не се знае, а ние тук, които се борим за нещо, което се произвежда за България, се мъчим и нищо не става”, възмущава се Христо.

Областният обществен съвет на животновъдите обаче не вярва, че новите, по-строги правила ще бъдат спазени. „Имаме проблеми, искаме да ги решаваме и всъщност потискаме животновъдите да не правят стачките, да го направим по мирен начин, но ако нещата не тръгнат по мирен начин, няма как да остане така. Виждате какво става на границата – и гръцките фермери стачкуват, имат проблеми, докато не се решат. И ние ще го направим същото, защо не?”, каза Велин Мицев, председател на Областния обществен съвет на животновъдите.

 

Spread the love