Майката и братът откриха прострелялия се шеф на галерията в Дупница Андрей Севдин, близки: За 2 м. ракът на дебелото черво го стопи, напоследък рисуваше икони

Filed under: Дупница |
49-01-06

Андрей Севдин

Майката и братът намерили прострелялия се уредник на галерия „Околийската къща“ в Дупница Андрей Севдин, който опита да се самоубие. Уважаваният дупнишки художник се е прострелял в главата, куршумът минал през дясното му слепоочие. 55-годишният творец използвал самоделна пушка. Открит е в безпомощно състояние в своя дом в село Самораново от майка си и брат си в сряда към 18:00 часа вечерта. Близките му извикали екип на Спешния център, закаран е в здравно заведение в София. Състоянието му е тежко.

Талантливият и обичан художник е посегнал на живота си заради нелечима болест, от отчаяние, коментира се в Дупница. Андрей Севдин заболял от рак на дебелото черво и черния дроб, който бил в четвърта фаза. „Само за два месеца това момче се изтощи. Въпреки това до последно ходи на работа, не спря да рисува и да прави изложби. Напоследък рисуваше икони. На 1 февруари откри традиционната изложба „Приятели”, споделиха приятели на Андрей. Близки на художника отбелязват, че преди няколко години той загуби единия от двамата си синове. Предполага се, че мъката по момчето е провокирала появата на онкологичното заболяване.

Трагедията разтърси хората, които познават Андрей. „Той е един изключително добър човек, прекрасен. За съжаление нямаше късмет. Не можем да повярваме, че това нещастие се е случило. Като попарени сме”, с мъка каза колега на художника.

Андрей Севдин е завършил Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”. Над 15 г. е уредник в Общинската художествена галерия „Околийската къща”, която превърна в един остров на културата и място за изява не само на местни, но и на художници от цяла България. Освен като даровит художник го познаваме и като Човек с будна съвест, непримирим към кича, пошлостта, социалните неправди, ширещи се в България вече години наред.

 

 

Spread the love