Кметът Чимев алармира ОПУ-Кюстендил за опасен 10 см изкоп на пътя Дупница-Самораново, трапът изкопан, за да има вода новата черква, строена от Мария от Ресиловския манастир

Директорът на ведомство Юлияна Божилова нареди на инвеститорите да възстановят пътния участък

Дупнишки свещеници коментират: За изграждането на храма не са информирани нито в Светия синод, нито в Софийската митрополия, това да не е първата частна църква

52-08-01

Опасният участък е до новостроящата се черква.

10-сантиметров изкоп на улица „Саморанска” срещу строящата се до пътя Дупница-Самораново православна черква създава опасност от катастрофи. Дупката, която пресича и двете пътни ленти, е направена в края на миналата година, за да се водоснабди храмът, но след това не е асфалтирана в установения едномесечен срок, а само е запълнена с инертни материали. Пътят е част от републиканската пътна мрежа, стопанисвана от Областно пътно управление-Кюстендил.

02-01 metodi chimev

Методи Чимев

След серия сигнали на пътуващи в посока село Самораново и Сапарева баня вчера стана ясно, че от община Дупница са изпратили сигнал до директора на държавното ведомство Юлияна Божилова. Шофьорите се надяват на своевременни действия. Стана ясно още, че от Областно пътно управление са изпратили писмо до инвеститора на храма, с което настояват участъкът да бъде напълно възстановен.

„Храмът се строи от Мария, която работи към Ресиловския манастир. Друго нищо не знам, тъй като на мен като архиерейски наместник не са ми представяни нито проект, нито каквито и да било документи. Нямам представа какво се прави”, каза архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. В средите на свещениците в региона обаче коментират, че за изграждането на храма не са информирани нито в Светия синод, нито в Софийската митрополия. „При нас, в Българската православна църква, има строго определена йерархия и ред. Не би трябвало да се извършва строителство, без знанието на ръководството на църквата. В случая обаче всичко се прави от името на св. Иван Рилски, говори се от името на Господ и на девическия манастир в Ресилово. Това първа частна църква ли е, какво е?”, коментират свещеници.

 

Spread the love