Затворите в Норвегия: Плаж, тенискорт, ски, музикално студио, Брейвик разполага с 3 отделни килии       

Filed under: Свят |

 

53-13-03-Norvejni zatvorНорвежкият масов убиец Андерс Брейвик съди страната за нарушаване на човешките му права с лошите условия в затворите си, но в Би Би Си пишат, че норвежките затвори предлагат едни от най-леките и хубави условия в света.

В затвора на остров Бастой, южно от Осло, са свободни да се разхождат в обстановка, подобна на селище, и да отглеждат животни. Затворниците там карат ски, играят тенис и карти, имат си собствен плаж. Следобед повечето надзиратели си заминават и оставят 115-те души, обитаващи затвора, да се разхождат свободно.

Директорът на затвора Том Еберхард зави пред Би Би Си, че в норвежките корекционни институции смятат, че животът на затворниците трябва да бъде възможно най-близък до нормалния.

Друг затвор, който оставя чужденците с отворена уста, е „Халдън”, намиращ се близо до шведската граница. Бившият американски затворнически надзирател Джеймс Конуей заяви пред Би Би Си, че затворът в Халдън е „утопия“. Лишените от свобода там си имат собствено звукозаписно студио с китари, синтезатори и барабани.

Самият Андерс Брейвик е настанен в затвор, където има право да играе видеоигри, да гледа телевизия и да използва компютър (без интернет). Той има три отделни килии – една за спане, една за учене и една за физически упражнения плюс ежедневни разходки по двора. Брейвик може сам да си приготвя храната и да пере дрехите си.

 

Снимка:

Така изглеждат норвежките затвори.

 

 

Spread the love