Силвия Михова и Даниела Стоименова от Кюстендил пътуваха до Македония заради покорителката на Килиманджаро Сатица Борисова, останаха без дъх от приключенията й

Filed under: Кюстендил |

 

53-05-02-Katica 2

Катица, преди да стигне на върха.

2 кюстендилки се вдигнаха до Македония, за да чуят разказа от първо лице на председателката на Планинарския клуб „Руен” в Крива паланка Катица Борисовска как е покорила Килиманджаро. Секретарката на Туристическото дружество Силвия Михова и приятелката й Даниела Стоименова били единствени гостенки на специално тържество, където смелата туристка разказала за предизвикателството Килиманджаро и как е изкатерила 5891 метра надморска височина. Вулканът, който в най-високата си част е покрит винаги със сняг, се намира в Танзания (Африка).

53-05-02-Katica

Напористата планинарка получава цветя от Кюстендил за успехите си.

„Катица е първата жена от Крива паланка, изкачила вулкана. Тя се справи отлично по пътя към заснежения връх”, каза планинският водач Живко Темелковски, който ръководи групата от Македония. „Всеки ден изминавахме по 1000 метра и след това почивахме в хижите. На сутринта още по тъмно с челници почвахме другите 1000 метра. Разреденият въздух към върха ни тормозеше и по-често спирахме за почивка. Някои се чувстваха много зле… През цялото време, когато се изкачвах, си мислех, че трябва да пестя сили, защото ми предстоеше трудно слизане”, сподели пред приятелите си Катица.

 

Spread the love