Борисов и македонският президент договарят съвместни българо-македонски операции по въздух и земя

Filed under: България |

 

54-12-03-MigrantiПремиерът Борисов проведе телефонен разговор с президента на Македония Георге Иванов. Двамата обсъдиха изострения проблем с бежанците и възможностите за прекъсване на каналите за нелегален трафик на мигранти по общата граница.

В тази връзка и като средство за превенция премиерът Борисов и президентът Иванов се договориха в следващите дни да бъдат проведени съвместни българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата.

Министър-председателят изрази загрижеността си за ситуацията в Западните Балкани в контекста на бежанската криза и посочи, че след като изпрати в Идомени, Гърция, хуманитарна помощ, сега правителството подготвя такава и за бежанците в Република Македония. Борисов отново подчерта, че ефективният контрол по външните граници на Европейския съюз, които не се свеждат само до Шенген, е от първостепенно значение за овладяване на миграцията. Той посочи, че са необходими солидарност и координация между всички държави членки за решаване на проблема, а най-голяма подкрепа трябва да получат тези, които поради географското си положение се налага да поемат най-големи отговорности за охраната на границите.

Ще припомним, че анализатори прогнозираха, че хилядите мигранти, които в момента са се струпали в Гърция, рано или късно ще намерят алтернативен маршрут, най-вероятно, през България, за да продължат в Европа.

Междувременно, в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, премиерът Борисов поиска оферираното отпадане на европейските визи за турски граждани до юни да бъде обвързано не със срокове, а с прилагането на споразумението с Анкара за реадмисия. Българският министър-председател настоя също така досегашният механизъм в присъединителните преговори на Турция да продължи да се спазва, а в бъдещата договореност да залегне и ангажимент на Европа за опазване не само на турската морска граница с Гърция, но и нейната черноморска граница с България.

 

Снимка:

Има голяма вероятност бежанците от Гърция да тръгнат през България

 

 

Spread the love