Адвокат Пламен Борисов: Съдия от СРС от 3 години не иска да гледа дела, наказан бил дисциплинарно и сега просто се сърди и не работи!

Filed under: Искам думата,Перник |

172-02-01-ПЛАМЕН-БОРИСОВ-_n  Добре работещата съдебна система и администрация са предпоставка за повече чужди инвестиции и затова съдебната реформа е ключова за подобряване на бизнес климата в България. Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева по време на конференция „Съдебна реформа и какво да очакваме от нея“, организирана от Белгия-България-Люксембург Бизнес Клуб и Британско-българската бизнес асоциация, на която присъства и посланикът на Белгия у нас Аник  Ван Калстър.

„Случайно бях на този форум и попитах министър Захариева – какво да обясня (като адвокат на моят клиент чуждестранен инвеститор, който седеше до мен в залата) защо Софийски районен съд от ТРИ години не може да разгледа образувано дело. Конкретният съдия бил наказан дисциплинарно и сега просто се сърдел и просто отказва да работи.Че наказаният съдия се сърдел, заради дисциплинарното си наказание, го знам от деловодителката, която всеки път умира от срам, като ме види на гишето. А спонтанният отговор на министърката бе, че такъв човек не би трябвало да е съдия, но това е извън нейните компетенции като министър. Аз предлагам всички срокове в ГПК да се считат за задължителни и за неспазването им, съдиите да бъдат уволнявани.„- сподели адвокат Пламен Борисов, бивш съветник от ГЕРБ. cs400_51509

Според Захариева при проучване на пазара у нас, чуждите фирми се интересуват не само от данъчната политика, цената на труда и консумативите, но и дали има добре работеща съдебна система.

„Ако има повече инвестиции и бизнесът се развива добре, то и качеството на живот на хората ще се подобри. Затова основната цел на съдебната реформа е справедливо и бързо правосъдие, което ще доведе до връщане на доверието на гражданите и бизнеса“, каза Захариева.

Доказателство за реализация на тези усилия според правосъдния министър е приетият на първо четене проект за промени в Закона за съдебната власт.

„Справедлив процес и независимост на съдебната система ще се постигне с новите разпоредби за пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота при широка представителност и ясни условия. Решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати ще се вземат самостоятелно от двете отделни колегии на ВСС при условията на явен вот и без възможност за гласуване „въздържал се“. Това е пряко свързано с прозрачността, за която обществото не спира да говори. Подборът и кариерното израстване на качествени магистрати с високи професионални и морални качества сме гарантирали с въвеждането на постоянни комисии по атестиране и конкурси“, каза още Захариева.

На въпрос какво прави правителството за въвеждане на електронно правосъдие, тя отговори, че то е предвидено за 2018 г. Захариева акцентира, че министерството е  изготвило промени в Търговския закон срещу „кражбите на фирми“, както и във връзка с предварителното производство по несъстоятелност, предвиждащи оздравяване на предприятието. Приоритет са и промените в Наказателно-процесуалния кодекс за ускоряване на наказателния процес.

Spread the love