Данъчната шефка на община Бобов дол Юлия Христова: 77-год. Кирил Цветанов наистина дължи 2000 лв. за краварниците в Паничарево, щяхме да му опростим 1/3, ако имаше декларация

Filed under: Актуално от днес,Бобов дол |

 

Щом му е скъпо, може да ги продаде, да ги дари, да ги отдаде под наем или да поиска от Министерския съвет промяна на предназначението на имотите

77-01-05   07886_n copy

Кирил Цветанов

Кметът Елза Величкова: Събирам хората да им разясня как да действат при подобна ситуация 

Данъкът от 2000 лв. на 77-годишния Кирил Ананиев Цветанов за битови отпадъци в село Паничарево не се дължи на софтуерна грешка, а на пропуск от негова страна, заяви началникът на отдел „Местни данъци и такси“ в община Бобов дол Юлия Христова. Цветанов се оплака пред „Вяра”, че изпаднал в шок, след като получил веста, че дължи данъци с хиляди левове. „Сумата в действителност е такава.

237-01-08 BDC-Elza-Velichkova

Елза Величкова

Човекът притежава краварници, овчарници с обща площ от 365 квадратни метра. Отделно към тях земята е 1 969 квадратни метра и ние сме начислили данък от 1 969 лева. Цената е висока, защото Кирил Цветанов си е купувал терените от Министерството на земеделието и земите му се водят със специално предназначение. Негова грешка е, че не си е пуснал декларация за частично намаление на ползване имотите на бившето ТКЗС. Така щеще да си намали сумата с поне една трета. Все пак, като си купиш имот, трябва да си платиш данъка, ние сме изчислили всичко по наредба. Аз например не си купувам кола, ако не мога да й платя данъка или пък бензина. Щом му се вижда скъпо, може да ги продаде, да ги дари или пък да ги отдаде под наем и с парите да си плаща данъците. Начини много. Или пък, ако иска да си ги запази, да действа чрез Министерския съвет за промяна на предназначението на този нежилищен имот, който се облага така, както се облагат юридическите лица“, разясни Юлия Христова.

Кметът Елза Величкова обясни, че до 27 декември миналата година общинската администрация не е имала наредба за данъците. „Тя бе изпратена във Върховния административен съд. После излезе методиката за определяне на данъците и ние избрахме по-малкото зло – да изчисляваме на кофа и на разгърната площ. За да не се получават такива високи суми, каквито са на Кирил Цветанов, ще събера хората с подобни казуси и ще им обясня какво трябва да направят. При нас в община Бобов дол, когато не използваш имот, е достатъчно да си подадеш декларация, за да бъдеш освободен от такса. Аз например миналата година съм уважила молбите на 350 такива жители. Човекът навремето си е купувал земи от ликвидационните съвети на ТКЗС-то, купувал е сгради. Навремето всеки е гледал да си купи нещо. И ние имаме купена по подобен начин триетажна къща“, уточни Елза Величкова, като увери, че този път всичко със софтуера е наред.

 

 

 

 

Spread the love