Кауза! С 10 000 лв., дарени от ОбС шефа Ивайло Константинов, стартира събирането на пари за паметник на дупнишките барикади, нужни са около 100 000 лв.

Filed under: Дупница |

Кметът Методи Чимев, д-р Матей Попниколов, съветникът К. Констадинов: Ще дадем средства за инициативата

Байрактарят Георги Гиздов: Монументът трябва да се издигне край гл. път Е-79

Константинов: Има няколко варианта за място, сред тях са пред Спортната зала и на Наковия мост 

80-01-01 Константинов и Чимев copy

Ивайло Константинов и Методи Чимев

Председателят на ОбС – Дупница Ивайло Константинов, който е и председател на ГЕРБ в общината, стана първият голям дарител за каузата по изграждане на паметник на дупнишките барикади. Той вече внесе 10 000 лв. по сметката на регистрираното сдружение „Духът на Дупница”.

237-05-01 Kostadin_Kostadinov

Костадин Костадинов

250-09-01 Popnikolov-RZOK-3

Матей Попниколов

168-01-02 Plamen-Sokolov

Пламен Соколов

Новината бе обявена на третото поред заседание на новоучреденото сдружение, чиято кауза е да работи за изграждането на паметници на културата в Дупница, които да привличат туристи от страната и чужбина. „Каня всички симпатизанти на идеята и всеки, който е готов да помогне за построяването на нещо красиво.

slavcho pavlov copy

Славчо Павлов

В помощ ще са и 10 лв., и 10 000 лв. Обещах да даря и изпълних обещанието си. Ангажирал съм се лично с идеята. Ще има монумент при всички случаи. Бих искал да е колкото се може по-голям и по-въздействащ, но това зависи от ресурса, който ще съберем. Много хора изразиха готовност да помогнат. 120 000 лв. бяха необходими, за да се изгради паметник на цар Самуил в София. Ние със 100 000 ще направим нещо още по-хубаво. Много са вариантите за терен. На 30 м от бившия паметник на барикадите има общински терен. Той е с площ около 500 квадрата. Харесали сме го това място. Това е единият вариант. Другият е паметникът да се разположи в градинката на гърба на старата автогара. Имаме и трети вариант – пред Спортната зала. Четвърти вариант – Наков мост, пети – кръговото кръстовище в центъра. Още не зная как точно ще изглежда. Според предварителните намерения паметникът ще бъде изграден от железобетонна конструкция, покрита с бронз”, заяви Константинов. На събранието присъства кметът на Дупница Методи Чимев, той очаква предложението за отреждането на терен да бъде внесено в ОбС. В залата беше и байрактарят от барикадите Георги Гиздов. Той изрази мнение, че е най-добре паметникът да бъде на главен път Е-79, където минават най-много хора, най-видно е, а и самите барикади бяха там. Д-р Станислава Скринска изрази съмнение, че средствата ще се съберат много трудно, тъй като доста от участниците в барикадите са починали, а децата им като че не са съпричастни към тези събития.

80-01-01 за преноса барикади-

Момент от честването на 4 февруари тази година

На срещата присъстваха още бившият архитект на община Дупница Константин Елшански, Йордан Васев, Раймонд Коларов, лидерът на КТ „Подкрепа” Любка Георгиева, Тодорка Савова, зам.-председателят на ОбС Йонко Гергов, първият председател на ОбС след демократичните промени Михаил Панчев, бизнесменът Павел Инкьов, Георги Бедников, зам.-кметовете Крум Милев и Красимир Георгиев. С малко закъснение пристигна архитект Адриана Велева. Общо 33-ма са учредителите на сдружението, ще събират дарения за каузата. Открита е и банкова сметка: IBAN: BG 61 UNICR70001522600600, код UNICRBGSF в Уникредит.

Дали биха се включили в инициативата и участвали със свои средства за изграждането на паметник, попитахме политици от дясното политическо пространство в Дупница.

„Не бих искал да се ангажирам предварително с цифра. Със сигурност обаче ще участвам”, каза кметът Методи Чимев.

“Ще участвам със сума, каквато аз реша”, лаконичен бе д-р Матей Попниколов, доскорошен общински съветник от ГЕРБ, бивш председател на ОбС, участник в събитията от 1989 г. и активист на СДС в миналото.

80-01-01 96

Любка Георгиева и Йонко Гергов

80-01-01 2793

Павел Инкьов, Станислава Скринска и Йордан Васев

“Аз също членувам в сдружение „Духът на Дупница” и със сигурност ще се включа в инициативата. Засега не мога да кажа с каква сума ще участвам. Искам най-напред да изговорим нещата в сдружението и тогава да коментирам”, каза общинският съветник и лидер на ОДБ в Дупница Костадин Костадинов.

„Бих се присъединил към тази инициатива, но не съм поканен. Ние от Реформаторския блок бяхме на честването на барикадите през февруари и още тогава казахме, че идеята е страхотна. Барикадите са в основата на Реформаторския блок, който е наследник на СДС и ДСБ. СДС и ДСБ олицетворяват барикадите и синя Дупница, те поведоха хората през 1997 г. Като наследници на тези две партии ние сме барикадите и ще участваме – с пари, труд или благотворителни инициативи. Нещо повече – целият град трябва да се обедини около тази инициатива. Защото барикадите са реномето на Дупница, името на Дупница. Не искаме обаче да се подменя историята”, подчерта Славчо Павлов – общински съветник от Реформаторския блок и лидер на Движение „България на гражданите“ в общината.

Ще запазя за моя консумация това. Сегашният паметник на барикадите беше направен от мен”, заяви д-р Пламен Соколов, общински съветник от „Движение 21”, бивш активист на СДС, който бе сред водачите на барикадите преди 19 години.

„Подкрепям идеята, разбира се. Дупница е свързана с демокрацията и ако широката общественост реши да се изгради такъв паметник, с най-голямо удоволствие ще даря лични средства”, каза Емил Гущеров, общински съветник и бивш депутат от ГЕРБ.

261-24-82-gushterov1

Емил Гущеров

Един от организаторите на протестите през ‘97 Михаил Панчев: Пенсията ми не е голяма, но ще даря пари за паметника, твърдо „да” за идеята

80-07-за пренос Михаил панчев вдясноP1380362

Васко Кръпката, Тодорка Савова и Михаил Панчев

Одобрява ли идеята за направа на паметник на барикадите, попитахме Михаил Панчев, председател на ОбС след демократичните промени, активен участник и организатор на протестите срещу правителството на БСП и Жан Виденов през 1997 г. „Барикадите бяха върхът на порива на дупничани към нормално общество. Дупница бе върхът на стремежа към промени на цяла България. Събитията тук бяха най-великите за страната. В този смисъл категорично одобрявам идеята за се направи паметник. Тъй като по времето на кмета Атанас Янев и председателя на ОбС Явор Тодоров мястото, където бяха барикадите, е продадено, трябва да се избере най-подходящият терен. Това трябва да бъде най-доброто място. В бъдеще то ще се посещава от туристи, там ще се правят обществени сбирки”, подчерта Михаил Панчев. Зададохме и въпроса ще подкрепи ли финансово идеята. „Категорично. Въпреки че нямам големи доходи, пенсията ми не е голяма, средна е, но ще даря средства за паметника”, бе отговорът.

Подробности в печатното издание 

 

Spread the love