След скандала със спирките в София на двойни цени Ирена Коцева каца обратно в директорския стол на ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков

Filed under: Самоков |

Ексдепутатката призна: Познавам съпругата на зам.-кмета на София Любо Христов – Рилка Кандиларова, от дете, помагала съм й за уроците

Фирмата на Коцеви „Сити -4” ООД абонирана за ремонтите в училището на ексдепутатката ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“

Коцева през сълзи призна за „Вяра” за сделката със спирките в София

197-01-01 Ирена Коцева

Ирена Коцева

Ирена Коцева, която вече се раздели с депутатското кресло, ще се върнe в директорския стол на родното си ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков.

80-01-01 Заместник-кметът по транспорта на Столична община Любомир Христов

Любомир Христов

80-01-01 Христо Чамов -директор на ОУ Ми

Христо Чамов

Това съобщиха за „Вяра” възмутени самоковци, които питат морално ли е човек, чието име се забърка в грандиозна афера, да стои начело на школо и да възпитава деца? „Най-добре е да отиде във фирмата на мъжа си и да започнат да работят честно, а не да печелят поръчки с нагласени конкурси, като използват партийната си принадлежност”, негодуваха хората.

80-01-01 IMG_4368 80-01-01 IMG_4371 copy 80-01-01 IMG_4366 copy

Скандалът за съмнителна сделка за стотици хиляди левове в Столична община разтърси Самоков и ГЕРБ депутатката Ирена Коцева в петък.

Ирена Коцева, която вече се раздели с депутатското кресло, ще се върнe в директорския стол на родното си ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков. Това съобщиха за „Вяра” възмутени самоковци, които питат морално ли е човек, чието име се забърка в грандиозна афера, да стои начело на школо и да възпитава деца? „Най-добре е да отиде във фирмата на мъжа си и да започнат да работят честно, а не да печелят поръчки с нагласени конкурси, като използват партийната си принадлежност”, негодуваха хората.

Скандалът за съмнителна сделка за стотици хиляди левове в Столична община разтърси Самоков и ГЕРБ депутатката Ирена Коцева в петък. Оказа се, че съпругът на Коцева – Сотир Коцев, печели обществена поръчка за спирки за градския транспорт в столицата на стойност 236 730 лв. Според експерти обаче общината плаща два пъти повече от реалната цена на изработените спирки. Къде е отишла разликата, за какво се харчат парите на данъкоплатците, питат хората. Другото скандално в случая е, че на фотоси, направени от самоковци, се вижда служебната кола на зам.-кмета на София по транспорта Любомир Христов пред къщата на депутатката Ирена Коцева в Самоков. По техните думи Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката Сотир Коцев е сътрудник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София. Поръчката е в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта, възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общински пари. Независими специалисти, отишли на място и видели навесите, сметнали цена за бройка. По техните изчисления сумата е много под тази в договора с центъра.

„В заданията са изписвани два вида качествени покрития. Първо основно поцинковане, което защитава от корозия, и второ, корково боядисване, което е устойчиво на атмосферни влияния и не виждам нито едното, нито другото”, коментира експерт.

Попитахме съпругата на изпълнителя на поръчката за спирките – депутатката Ирена Коцева, как ще коментира поръчката. ”Това, което знам, са малки поръчки, които една такава малка фирма в едно трудно време изпълнява към Столична община, не съм чувала да има такава поръчка, може да има такава…”, неясно обясни Коцева в деня, когато гръмна скандалът.

Зам.-кметът по транспорта Любомир Христов от своя страна призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност.

„Познавам семейство Коцеви от много години. Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло и собствени процедури за провеждане на обществените поръчки с общи бюджети”, коментира той.

Въпросът е, ако обаче цената, на която са направени спирките, е почти два пъти по-ниска от платените общински пари, то кой е прибрал разликата? Шефът на „Градска мобилност” се ангажира с проверка по случая.

Още в деня на скандала оставки хвърлиха и Ирена Коцева от 43-тото народно събрание, и зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов. Това съобщават от Столична община.

Ирена Коцева депозира оставката си в деловодството на Народното събрание днес, минути преди 16,00 часа. Няколко часа преди нея зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов също депозира своята оставка пред кмета на София.

По-рано днес Ирена Коцева заяви: Ще подам оставка само и единствено ако парламентарната група я поиска от мен. Готова съм да подам оставката само когато срещу мен има и най-малкото съмнение, че с мои действия бих уронила авторитета на партията и парламентарната група.

Още в петък премиерът изпълни своята закана, която отправи пред събранието на управляващите отпреди седмица – че няма да има милост за корупцията, и поиска незабавно оставките на Ирена Коцева и на заместник-кмета на София.

Това не е първата апетитна поръчка, която лапва депутатската фирма „Сити-4” ООД. Оказа се, че тя е абонирана за изпълнение на поръчки в ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“ – Самоков, където Ирена Коцева бе дългогодишен директор и където явно отново ще намери подслон след скандала.

Факт е, че ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“ е училище с добра материална база.

От 2008 г. „Сити -4” ООД е официален представител на Weiss Profil за производство на дограма. Седалището на фирмата е в голямо помещение в бивша сграда на фабрика „Слатина“-Самоков. Съдружници във фирмата освен Сотир Коцев е и  Христо Чупетловски. За новата учебна година фирмата е избрана да смени 15 врати на тоалетните на триетажното училище. Миналото лято вратите на класните стаи са подменени с нови PVC врати отново от същата фирма. Цялата дограма на училището е сменена от фирма „Сити – 4“ ООД“, съобщиха запознати.

Потърсихме за коментар депутата Ирена Коцева, която е бивш директор на училището:

– Г-жо Коцева, бихте ли отговорили на каква стойност са извършените ремонтни дейности в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ от фирмата на Вашия съпруг „Сити-4“? Колко струва квадратният метър на дограмата, която произвежда фирмата? На каква цена е работила в училището? Вярно ли е, че всеки уикенд Ви е гостувал зам.-кметът по транспорта на Столична община Любомир Христов и че всъщност приятелството ви тръгва от интереса да вземете поръчка за строителство за изграждане на спирки в София? Истина ли е, че ромски бос от Самоков с хората си Ви е предоставил работниците, които със семействата си след това да гласуват за ГЕРБ?

– Аз мога да говоря за времето, в което аз бях директор в училището, защото в момента аз не го управлявам. В летописната книга на училището, ако я отворите, която е публична и достояние, ще видите, че „Сити-4“ е една от фирмите, която помогна в много тежък момент на училището с транспорт, с пренасяне на сградата от бившето спортно училище до училището. Много фирми дадоха дар за това училището, за да стъпи на краката си и да стане финансово стабилно, в ситуация, която ни бе оставено преди 4 години – със сериозни задължения. Дори Общинският съвет се наложи тогава да помогне. Ние продадохме в един момент почти цялото обзавеждане на старите сгради, които притежавахме, за да може училището да стъпи на краката си. „Сити-4“ са имали своето участие в училищните ремонтни дейности, също и Общинското предприятие, което също ни е правило ремонти, както и други фирми. Важното е, което искам категорично да потвърдим, че всички ремонти са направени със средства от бюджета на училището. Дори и в тежкия момент, когато падна покривът и мазилката на училището, това училище със собствени средства и с помощта на страшно много фирми успя да направи този ремонт, без общината да е вложила нито един лев, без да сме получили допълнително финансиране, което означава, че в училището се води една много сериозна финансова дисциплина, което сочат и всички проверки, които ни бяха направени и назначени от кмета на общината. По време на одита са проверени дали е необходимо да има обществени поръчки, или не, дали са спазени изискванията за възлагане на ремонтни дейности, така че това нещо не е тайна, то е публично. Бюджетът на училището се публикува, в сайта също го има и всеки може да се информира за всеки лев как е бил изразходван. За всеки един лев директорът има фактура за изпълнените неща. Ако имате някакви съмнения, хубаво е наистина да се погледне, защото аз самата съм убедена, че одитните ни проверки, които са правени, са категорични дори и ако в чисто политически план се задава въпрос.

Зам.-кметът на Столична община Любо Христов е мой много близък приятел, както и неговата съпруга Рилка Кандиларова, която е от Говедарци. Това е връзка на моето семейство и семейството на мъжа ми и чрез Рилка и нейната майка връзката е от нашето детство. В интерес на истината Рилка, като беше малка спортистка, посещаваше нашия дом повече, като винаги съм й помагала да навакса учебния материал. Тя ходеше непрекъснато по лагери. Тази връзка е дългогодишна.

Мъжът ми е част от фирма, която работи и всяка поръчка, която получава, в Търговския регистър може да бъде проверено дали като изпълнител, дали като подизпълнител, така че… мъжът ми работи и има обекти в София чрез фирмата, която притежава на 50%. Но той няма да спре да работи в София, не крия, че г-жа Фандъкова е моя близка. Това не означава, че ще затворя вратите си вкъщи и ще престанем да работим. Нормално е да бъдат търсени такива неща и ако това е прозрачността, аз я приветствам.

– Кога е спечелена обществената поръчка за спирките в София?

– Не мога да кажа. Това нещо ще се провери примерно към обектите, които ги изработват.

– Вярно ли е, че ромски босове са ви предоставили работниците, които съответно да гласуват след това за ГЕРБ със семействата си?

– Можете да проверите във фирмата на мъжа ми относно момчетата, които работят. Всички те са взети по европейски програми като „Първи старт в кариерата”, така че всеки един от тези хора, дори и студентите, които работеха в летните месеци, са били наемани по програми с трудови договори.

Но наистина сме изключително близки с Любо и Рилка с малката им дъщеричка, с майка й. Тази дружба ни е от години. Много хора са помагали за това училище, а Сотир – моя мъж, могат да го видят почти през ден в училището, защото от каквото и да имат нужда, той винаги се е притекъл.

 

Потърсихме за коментар сегашния директор Христоско Чамов, който е бил зам.-директор преди Ирена Коцева да стане депутат. Запознати коментират, че съпругата на Чамов е братовчедка на Йорданка Фандъкова.

Ето какво заяви Христоско Чамов относно извършените ремонтни дейности на ОУ“Митрополит Авксентий Велешки“:

“Ремонтните дейности, които са направени и завършени за 2015 г., включват нов кабинет с компютри, открит на 23 декември 2014 г. от министъра на образованието. Двамата с него прерязахме лентата. След това направихме още един кабинет по безопасност на движение. Едно старо помещение се превърна в прекрасна зала, която побира 16 ученици. В училището са поставени нови 15 видеокамери за наблюдение. Всички ремонтни дейности са извършени от бюджета на училището, който е около 700 хил. лв. Миналата година са сменени вратите на трите етажа с PVC. В момента подменяме 15 врати на тоалетни и складови помещения. Направен е частичен ремонт на цокъла на първи и втори етаж стълбищната част. Също така направихме нова маркировка в двора на училището. Искам да отчета дейността на швейцарската група, която бе в нашето училище. Тя направи нов полигон за безопасност на движението, както и чисто ново игрище по бадминтон. Всичко това е направено от швейцарските деца, с техни средства и средства от училището. Дворът в училището в момента се разчертава от новоназначения учител по физкултура Димчо Маринов.”

Дограмата на училището е сменена през 2003–2004 г. при предишния директор Ирена Коцева. В момента фирмата, която сменя вратите, е „Сити-4“ ООД с управител Христо Чупетловски, но работят заедно със Сотир Коцев – съпруг на депутатя Ирена Коцева.

На въпроса Христо Чупетловски и Сотир Коцев съдружници ли са, отговорът бе: „Ооо, не мога да ви кажа, не зная.“

– Ремонтните дейности в училището обществена поръчка ли са? Имаше ли търг, конкурс?

– Ооо, не, всички ремонти са извършвани на части. Във времето са сменяни по две, по три врати. Като са ни предложили най-ниска оферта, естествено е, че ще се възползваме. Аз съм такъв човек, че винаги съм питал коя е най-евтината фирма и я наемам. Което ми излиза по-евтино, да не кажа без пари, нея я наемам.

-Бихте ли съобщили стойността на извършената услуга?

– Ами те са на парчета и не зная разходите. През 2014 г. смених 3 врати, тая 2 и така. Чупи се, възстановява се, чупи се стъкло, сменям стъкло. Ето например лично съпругът на госпожата на подготвителната група е боядисал класната стая. Колегите си боядисват класните стаи.

-Г-н Чамов, в роднинска връзка ли сте с кмета на столицата Йорданка Фандъкова?

– Аз не, съпругата ми. Двете са от двама братя деца. Нямам никаква партийна принадлежност. Ирена Коцева е в парламента и няма никакво вмешателство, когато аз съм директор. В случая се спекулира. Ако обществеността иска мнения, нека да дойдат да им обясня. Да, доволен съм от „Сити 4“ ООД. Сотир Коцев с цялата бригада работи тук, но без пари. Той и работниците са обходили всяка класна стая, ремонтират врати и прозорци без пари. При всяко повикване за счупване те идват и ремонтират за тяхна сметка. Да, те са хората, които изпълняват ремонт. Говоря като човек, който няма никаква партийна принадлежност, нося цялата отговорност като директор на „Авксентий Велешки“ за поредна година. Ако някой има някакво друго мнение и настроение, да дойде и да ме попита. Аз съм откровен човек и не крия това, което трябва да знаят хората. Отидете в общината и попитайте коя фирма е извършила ремонта, има архиви. По това време аз не съм бил директор. Аз имам 10-15 хил. лв. в годината за ремонтни дейности.

-По Ваши думи фирма „Сити 4“ООД извършва дейностите без пари?

– Не е без пари. Офертата, която ми е дала, е с най-ниска цена. Не само фирмата на Сотир Коцев е извършвала ремонтни дейности. Изпълнявала е и фирмата на Емил Киров. Това е самата действителност. Спокоен съм, когато училището ми е в изрядно състояние, когато посрещна децата и живи и здрави ги изпратя. Има прекрасни условия, финансово е стабилно, застраховано е, както и всяка жива сила. Като цяло щатният училищен персонал е 52-ма души.

 

 

Spread the love

Коментар за: След скандала със спирките в София на двойни цени Ирена Коцева каца обратно в директорския стол на ОУ “Митрополит Авксентий Велешки“ в Самоков

  1. Тази алчница е вкарала заместник кмета на София в капана Решила е да иска отплата за дето е помагала на жена му за уроците когатое била дете Няма нищо безплатно

    kurupcia
    2016/април/25 at 12:14 PM