Кметът на община Банско Георги Икономов:Отварям лекарски кабинети във всички села, възрастните хора имат нужда, с пари от общинския бюджет плащаме за втори спешен екип

Filed under: Актуално от днес,Банско,Искам думата |

С ресурс от Европа искаме да закупим голяма сцена за фестивалите, сега плащаме по 30 000 лв. за всяко събитие, обяви Икономов

177-12-13--1 kmet Ikonomov

Георги Икономов

Общината купува електромобил, 3 мотопеда и 12-местен микробус, кметът планира пускането на електрическо влакче по панорамен път от Предела до Банско

Община Банско бе отличена за активна социално отговорна местна политика на проведения във Велико Търново „Национален форум на доставчиците на социални услуги“. Наградата е от Националния алианс за социална отговорност (НАСО). По този повод преди Великден разговаряме с кмета на курортната община Георги Икономов за дейностите със социална насоченост и посоките за развитие на зимната столица на България през следващите 3 години.

 

 • Г-н Икономов, откъде ще намерите средствата, необходими за осъществяването на идеята Ви за откриване на лекарски кабинети по селата? Откъде ще намерите медици за тези кабинети?
 • Тези кабинети ги има в кметствата. Просто сега им дойде времето да се ремонтират и обзаведат. Наясно сме с това, че липсват кадри, но нали все отнякъде трябва да се тръгне и мисълта за хората трябва да е водеща. Говорил съм с лекари специалисти от столицата, Банско има много приятели. Можем да организираме профилактични прегледи. Когато го има оборудваното помещение, по-лесно е да събереш екип, да платиш, за да получат хората внимание, да усетят грижата за тях. Вярвайте ми, това е изключително важно за възрастните на село, които са и трудноподвижни, и с ограничени възможности. А трудностите са навсякъде. Ние в момента имаме проблеми дори с осигуряването на бърза помощ, защото при нас от здравното министерство е назначен само един екип. И по наша инициатива от бюджета на общината плащаме на втори с граждански договор.

Процедираме както при полицаите. Нали знаете, че със собствени приходи дофинансираме присъствието тук на екипите, които идват допълнително по време на сезона. Същото е и с болничната помощ. Около 8 декември, Нова година и всички празници, ако ние не сме осигурили втори екип, това означава, че линейката не може да реагира на всички сигнали. Знаете, че постоянно има някой, на когото му прилошава, стават скандали, сбивания. Затова доплащаме и така гарантираме сигурност и спокойствие и за граждани, и за гости.

А за хората в нужда ще направим и друго – ще преструктурираме и Социалния патронаж. Ние поддържаме едно звено, което не мисля, че е рентабилно. Служителите там в момента готвят и носят храна. Но това може да се възложи на външна фирма, както го направихме с детските градини и училището – имаме достатъчно ресторанти. Така ще се освободят две работни места и мога да назнача медицински сестри, които заедно с храната да осигуряват всеки ден здравна помощ на хората, които са записани, а и не само на тях.

Достатъчно е на един човек да му сложиш инжекцията, да му премериш кръвното

Само така според мен тази социална услуга ще се изпълни със съдържание.

 • До средата на годината в България ще стартира голяма програма за реконструкция на центровете за бърза помощ. Този в Банско е доста зле. Направихте ли нужното, за да участвате?
 • Ние още миналото лято, веднага след като излезе решението на държавно ниво, гласувахме предоставянето на имот на държавата за строителството на нова сграда. Отстъпили сме парче земя над медицинския център, защото се реши, че е най-удобно двете звена да са близо едно до друго. Така че сме в очакване. А напоследък доста настоявам да забързаме и с изграждането на модерен медицински център при началната станция на лифта, който ще бъде реализиран като публично-частно партньорство с общината.

Аз съм възложил проектиране на целия квартал, за да сме готови с инфраструктурата. Трябва да се направи една подпорна стена, да се регулират улиците, работим по въпроса, но административните процедури изискват време.

 • А за самата сграда вече има ли готова архитектурна визия?
 • Все още е рано, но има концепция за функциите.
 • Какво става с идеята Ви за електромобилите?
 • Вече сме подали предложение в трансграничната програма „Интеррег Балкани – Средиземно море“. Предвидили сме закупуването на един електрически лек автомобил и 3 мотопеда, които ще предоставим на някои от службите в кметството.

Отделно купуваме 12-местен микробус за курсовете до планината, ще изградим и зарядните колонки в града.

Имаме и друг интересен проект – съвместен с Гърция, с който кандидатстваме за изследване на водите за напояване. Знаете, че сме твърдо решени в следващите години да създадем по-добри условия за производителите на плодове и зеленчуци. Той се връзва много добре с идеята за възстановяването на напоителната система. Компетентни специалисти, които много добре познават региона, ще направят цялостно проучване – не само за водата, но и на почвите – защото, когато знаем какво вирее на определено място, е много по-лесно да се гони производителност и качество на продукцията.

За да го реализираме обаче, трябва да изчистим и нормативната база, защото в момента някои от старите канали са на държавното предприятие „Напоителни системи“, други на общината, за трети – не се знае. След като това се случи, ще се приложат по-модерни технологии, като идеята ми е не просто да оправим вадите – едни по-широки, други по-тесни, а да вкараме водата в тръби, да осигурим напор, който да може да се ползва за капково напояване с дъждовални системи, както е на много места по Европа. Още повече че при нас дори няма да са нужни помпи, защото язовирите са високо и ще се ползва силата на водата.

 • А докъде стигнахте с друга Ваша идея – тази за музей на Пирин?
 • Очакваме одобрение от европейската програма. Кандидатстваме и с проект за закупуване на голяма сцена, която да ползваме за фестивалите. Защото в момента плащаме по 30 000 лв., че и повече за всяко събитие.
 • Миналото лято улиците бяха строителни площадки. Ще има ли ремонти и сега?
 • 2016-а е година на планиране. Възложил съм процедура за проектиране с няколко позиции – търговската улица в Добринище, цялостно завършване до хотел „Стражите“ на ул. „Пирин“, по която работим и в момента до паметника на Паисий. Имаме и лот за зелените пространства около реката и реконструкция на площадното пространство пред мемориала. Тази година няма отворени европейски програми, но и това ще стане.
 • Ще продължите ли работата по археологическите обекти „Св. Никола“ и „Ситан кале“, където година след година излизат нови и все по-интересни артефакти?
 • Готвим един много голям проект, който е като надграждане на предишния за туристическите атракции. Водеща в него е къщата музей „Неофит Рилски“. Към нея включваме църквата за изографисване и оттам целия ансамбъл с пространство наоколо, ще обновим и калдъръма на старинния квартал, планираме пътища към „Ситан кале“, „Св. Никола“ и към Добринище, пътеки и към манастирчето до язовир „Белизмата“.
 • В този ред на мисли – отдавна се говори за панорамен път от Предела до тук.
 • Да, той е проектиран в землището на Разлог, възложен е и при нас. Дотук идва по линията „Предел – „Пирин Голф“. Аз много исках да мине малко по-живописно, поне в нашата част да го изкарам близо до манастирчето при язовира и да влезе при казармата, където ще бъде спортно-рекреационният център, но самото трасе не позволява, затова ще си върви директно под планината и ще направим отбивки. Идеята е по този маршрут да се пусне атракционно електрическо влакче.
 • А кога реално ще започне да се строи?
 • И на мен ми се иска директно да започнем, но това е пътят. Догодина очаквам да кандидатстваме и за обновление на парка, който знаете е готов, изобщо кандидатстваме във всички възможни програми на ЕС. Така че скоро ще започнем и да строим.

 

Източник: „Банско утре”

Spread the love