Общиският съвет в Дупница ще разяснява ползите от участието във ВиК асоциацията: Печелим подмяна на водопреносната мрежа и нова пречиствателна станция, ако не участваме – получаваме санкции и плащаме драстично високи цени

Filed under: Дупница |

MINOLTA DIGITAL CAMERA

На извънредно заседание на Общинския съвет в Дупница тази вечер бе решено да бъде предприета разяснителна кампания сред населението за ползите от участието на общината в  асоциация на ВиК дружествата в областта. Местното ВиК дружество трябва да се включи в общата асоциация на водните дружества в областта, което може да стане след съответното решение на Общинския съвет. Неучастието в такава асоциация може да донесе редица негативи на общината и да вдигне многократно цената на водата за всеки един потребител, стана ясно от изявленията по въпроса на кмета инж. Методи Чимев и на председателя на ОбС Ивайло Константинов. В този случай Общината няма да получи никакви инвестиции за смяна на водопреносната мрежа и за строителството на пречиствателна станция, а това означава, че според изискванията на ЕС ще търпи санкции за некачествена питейна вода, което ще рекушира върху крайния потребител. Ако се гласува за асоциацията, първите години промяна в цената няма да има, но след като се влезе в областната асоциация, то тогава цената на водата ще бъде уеднаквена и със сигурност по-висока, но не повече от два пъти отколкото е сега.

Значителен проблем обаче е нежеланието на община Сапарева баня да влезе в асоциацията. Това ще отреже областта от европейските средства, а Дупница от 150 млн. лв., с които да се смени цялата водопреносна мрежа и да се построи пречиствателна станция. Ако това действително стане без участието на Сапарева баня, финансиране от държавата ще има, тя ще разпредели около 1 млрд. лв. за цялата страна, но не е ясно, колко от тях ще стигнат до община Дупница. Със сигурност обаче ще бъдат много по-малко от необходимото.

„Хората в Сапарева баня не могат да си представят изобщо какво ги чака, ако не влязат в асоциацията”, коментираха съветниците в залата последствията и санкциите за сапаревобанци. Кметът Чимев посочи още, че КЕВР от м. юли ще даде цена на питейната вода, с която ВиК операторите ще трябва да се съобразяват.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Общинското ръководство и присъстващите съветници потвърдиха, че разбират ситуацията, партийни пристрастия в случая са излишни и общината трябва да влезе в асоциацията. Основният въпрос, който ги безпокоеше бе, как да разяснят на хората от общината въпроса с участието в нея, както и да получат тяхното съгласие. Лидерът на БСП Станислав Павлов представи решението на тяхната партия – след една разяснителна кампания да бъде проведен референдум. Според представителя на РБ Славчо Павлов отговорността в случая е на общинските съветници, на които хората са гласували доверие. Действително трябва група от представители на ОбС и експерти да разясни по квартали въпроса, но след това решението трябва да е на ОбС, заяви той. Заместник-председателят Йонко Гергов посочи, че референдумът ще отнеме време – до септември, а това ще проточи вземането нарешение. Според председателят на ОбС Ивайло Константинов референдум може да се организира и за месец-два, но твърде възможно е и да се провали, което ще прати разглеждането на въпроса за участие в асоциацията на начално ниво. Заместник-кметът Красимир Георгиев напомни, че предвид продължителността на процедурите по време на програмния период (2014-2020 г. +2 г.), времето може да се окаже недостатъчно и трябва да се действа по-бързо.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов предложи обществено обсъждане през следващата седмица, а Лорета Николова – тв студио в местната кабелна телевизия.

В крайна сметка съветниците решиха да се проведат три студиа в кабелната телевизия през следващата седмица с участието на представители на ОбС, Общината и експерти, след това към 17-18 май да се направи събрание с участие на домоуправители и отговорници по квартали, след което участието във водната асоциация да се гласува в Общинския съвет.

Снимки:

  1. Кметът Методи Чимев, председателят на ОбС Ивайло Константинов и заместник-председателят Йонко Гергов
  1. Съветниците са единодушни, че общината трябва да се включи във ВиК асоциацията
  1. Общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов (на преден план)
Spread the love

Коментар за: Общиският съвет в Дупница ще разяснява ползите от участието във ВиК асоциацията: Печелим подмяна на водопреносната мрежа и нова пречиствателна станция, ако не участваме – получаваме санкции и плащаме драстично високи цени

  1. Лъжете, измекяри! Никаква полза няма Дупница от тази гербаво/кюстендилска тъпотия!

    Иво
    2016/май/06 at 16:00 PM